Anunțul privind transferul Abrams va face parte dintr-un "acord diplomatic amplu" cu Germania, care, la rândul său, va accepta să transfere tancuri Leopard 2 către Ucraina și va da undă verde și pentru furnizarea de tancuri Leopard către alte țări europene care deţin acest tip de tehnica militară.
Pe lângă complexitatea privind întreținerea tancurilor, generalul (r.) Dan Grecu, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania a explicat care ar fi provocările cu care se vor confrunta ucrainenii.
„Abrams e un tac extraordinar. E în topul tancurilor grele împreună cu Leopard 2. Dar uitați-vă că aceste tancuri sunt utilizate de SUA ori de state arabe care au resurse mari. Abrams e un tanc foarte scump”, precizează generalul (r.) Grecu care s-a referit și la consumul mare al tancului, dar și la întreg procesul de întreținere.
În fond, refuzul din ultimele luni a americanilor de a trimite Abrams în Ucraina a fost motivat de factorul logistic, dar și de întreținerea, mentenanța și repararea tancurilor care reprezintă un proces foarte complex.
Americanii par să își fi asumat aceste riscuri, potrivit presei de peste ocean care anunță iminentul transfer al tancurilor Abrams. Însă până la Abrams există o certitudine: SUA vor trimite și mașini de luptă Bradley, precum și Stryker.
Tanc Abrams american, în timpul unor exerciții. Photo: U.S. Army
Când ajung pe front mașinile de luptă americane Bradley și câte astfel de blindate vor fi donate Ucrainei
Potrivit declarațiilor unui înalt oficial al Pentagonului transferul de Bradley în Ucraina ar trebui să se încheie relativ repede.
Oficialul american a subliniat că informația privind momentul în care mașinile de luptă americane vor ajunge în Ucraina e confidențială, dar nu e vorba de luni de zile ci de maximum săptămâni, precizează și Voice of America.
SUA vor trimite în Ucraina 109 de mașini de luptă Bradley, supranumite „ucigașele de tancuri”. În prezent se desfășoară programe de instruire a soldaților ucraineni pentru operarea mașinilor de luptă Bradley.
În ceea ce privește situația de pe front, oficialul american spune că nu există modificări majore, frontul fiind stabil de câteva zile. Cele mai intense confruntări se poartă în continuare în Donbas la Bahmut unde Rusia încearcă să își întărească pozițiile cu zeci de mii de militari rezerviști aruncați în luptă după mobilizare. Americanii spun că ucrainenii controlează în continuare Bahmutul iar soldații ruși care ajung pe front sunt prost echipați și nu dispun de pregătire adecvată, lucru care explică și numărul mare de victime.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News