Secretarul de stat american Antony Blinken a avut o discuție cu șefa diplomației române Luminița Odobescu după ce componente ale unor drone rusești au fost identificate pe teritoriul României. În cadrul discuției Blinken și-a manifestat sprijinul necondiționat al SUA pentru România.
„Cei doi au discutat despre cooperarea suplimentară pentru asigurarea și păstrarea securității spațiului aerian, inclusiv o viitoare dislocare suplimentară de avioane de luptă F-16 în România, în sistem rotativ, pentru a consolida misiunile de poliție aeriană ale NATO”, preciza săptămâna trecută Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Dislocarea avioanelor F-16 vine în contextul crizei generate de dronele rusești. Amintim că în cursul acestor zile au fost identificate pe teritoriul nostru componente a trei drone. Două au căzut în apropiere de localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, pe Dunăre, zonă intens lovită de Rusia cu scopul de a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale. O a treia dronă a fost identificată ieri, 13.09.2023, în apropiere de localitățile Nufărul și Victoria, aflate la peste 20 de kilometri de Dunăre.
Când ajung în România avioanele F-16 Fighting Falcon ale SUA
Avion american de tip F-16 Fighting Falcon, aparținând Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare „Buzzards”. Foto: U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa
Surse oficiale din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) ne-au confirmat că avioanele F-16 ale SUA „vor sosi în curând”.
Nu există un orizont de timp exact, însă acest lucru ar trebui să se întâmple în viitorul apropiat. Ne putem aștepta ca acest proces să înceapă în următoarele zile.
Totodată, încă nu avem informații cu privire la numărul de avioane F-16 pe care SUA le-au dislocat în România.
Ministerul Apărării subliniază că sprijinul SUA este foarte important pentru România, iar avioanele F-16 americane vor suplimenta capacitățile cu care se pot executa misiuni de poliție aeriană pentru securizarea spațiului aerian.
E de așteptat ca avioanele să contribuie la descurajarea agresiunii ruse prin patrularea în zona de sud a țării. Nu în ultimul rând, sistemele radar avansate ale avioanelor F-16 vor monitoriza situația de la Gurile Dunării.
Trebuie subliniat că în februarie 2022 Comandamentul european al aviației militare a SUA, cu sediul în Germania, a mai dislocat avioane F-16 în România în contextul crizei internaționale generată de Rusia.
Totodată, imediat după ce Rusia a declanșat invazia neprovocată în Ucraina, două avioane F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat, în aceeași zi, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. De precizat că în România americanii au mai dislocat aeronave de generația a V-a. În 2016 pentru prima dată în țara noastră au ajuns avioane de tip F-22 Raptor.
Aliații execută în România misiuni de poliție aeriană împreună cu Forțele Aeriene Române
Eurofighter / Aeronautica militare italiana - AMI / facebook
Aliații noștri execută în sistem rotativ misiuni de Poliție Aeriană întărită în țara noastră. Dislocarea avioanelor F-16 Fighting Falcon ale SUA vor suplimenta capacitățile acestor misiuni.
La misiunile de Poliție Aeriană din țara noastră participă și avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române.
De precizat că în cursul lunii trecute a avut loc ceremonia încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene, dislocate în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană întărită.
Detașamentul italian a avut o misiune de opt luni în țara noastră și a fost format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon care au efectuat aceste misiuni alături de F-urile românești.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News