Când ajung dronele Bayraktar achiziționate de România? TB2 vor fi operaționalizate de un batalion din vestul țării, pregătirea fiind în desfășurare

Drone Bayraktar TB2
Drone Bayraktar TB2

În primăvara anului trecut România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2. 

Astfel, țara noastră devine după Polonia al doilea stat din UE care achiziționează astfel de drone.

Vor fi achiziționate 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme.

Costul achiziției este de 300 de milioane de dolari și include și pachetul de suport. Potrivut unui material publicat în această săptămână de Observatorul Militar, oficiosul Ministerului Apărării (MApN), Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, care va operaționaliza aceste sisteme, este în plin proces de recrutare și de pregătire pentru recepționarea celor 18 aeronave.

Sistemele Bayraktar TB2 au intrat în mentalul public începând cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte la sol pe întreaga lungime a frontului de peste 900 de kilometri.

 

Când ajung primele drone Bayraktar TB2 ale României în țară

 

2. Dronă turc... (bayraktar-tb2-drona_10789000.jpg)

Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina

Din sursele DefenseRomania livrările dronelor vor începe din acest an urmând ca toate dronele să intre în dotarea Armatei României până la finalul anului 2025.

Revenind la Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara care se pregătește intens pentru recepționarea și operaționalizarea acestor sisteme,  comandantul unității, locotenent-colonel Petru Berinde, a declarat că batalionul pe care îl conduce se află, în ultimii cinci ani, într-un proces de tranziție.

Deși a pornit de la un batalion specific de apărare antiaeriană, a adăugat, ulterior, și titulatura de senzori, înglobând o subunitate de UAV-uri (aeronave fără pilot) și război electronic.

„La momentul actual, prin integrarea companiei Bayraktar și extinderea celorlalte capabilități, abordăm diferit problematica, dezvoltând mai mult partea de senzori. Practic, este o adaptare și a Forțelor Terestre. Noi suntem doar un element al schimbării și în esență suntem un batalion unicat, fiindcă nu mai există unul similar cu atâtea specialități și tehnică”, a precizat, potrivit sursei citate, locotenent-colonel Petru Berinde.

„Ce aduce nou acest sistem este un nou mod de a vedea lucrurile și de a lucra. Este o capabilitate achiziționată pentru sprijinul acțiunilor forțelor terestre. Aduce, practic, în punctul de comandă, imaginea pe care o vede UAV-ul, astfel încât comandanții să poată lua cea mai bună decizie, având la dispoziție imaginea câmpului de luptă în timp real”, mai precizează comandantul.

 

Armata va dispune și de drone de ultimă generație Watchkeeper X

 

3. Drona tact... (watchkeeper-x-copy_56301000.jpg)

Drona tactică Watchkeeper X, prezentată de Elbit Systems la expoziția BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

În decembrie 2022 Ministerul Apărării Naționale și Elbit Systems au semnat contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.

România va achiziționa 7 sisteme Watchkeeper X. Fiecare sistem dispune de un centru de comandă și control la sol și trei drone, asemenea achiziției de TB2. Vor intra astfel în dotarea Armatei 21 de drone Watchkeeper X. Numărul centrelor de comandă e esențial pentru dispunerea UAV-urilor și acoperirea întregului teritoriu național. 

Spre deosebire de Bayraktar TB2, dronele Watchkeeper vor fi produse prin implicarea directă a industriei de apărare din România, contractul fiind câștigat de Elbit în urma unei licitații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel