Cancelarul Scholz lucrează la un plan de pace care presupune că Ucraina va pierde teritorii (LaRepubblica)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul german Breuer alături de cancelarul federal Olaf Scholz. Sursa Foto:Bundeswehr.
Generalul german Breuer alături de cancelarul federal Olaf Scholz. Sursa Foto:Bundeswehr.

Potrivit LaRepubblica, cancelarul german Olaf Scholz vrea să intre în istorie drept „Cancelarul păcii”, punând capăt războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. El lucrează cu alți membri ai Partidului Social Democrat din Germania la un plan de pace, care include posibilitatea ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să-l predea Rusiei.

Liderul social-democrat lucrează deja împreună cu câțiva loiali ai SPD „la un fel de „Minsk 3”, scrie LaRepubblica. Cancelarul german Olaf Scholz pregătește un „plan de pace” care se presupune că implică renunțarea de către Ucraina a teritoriilor confiscate de Rusia.

Scholz lucrează cu doi membri ai Bundestagului: Rolf Mützenich și Ralf Stegner la planul, pe care sursa anonimă îl descrie drept „un fel de Minsk 3”. Cu toate acestea, nu este clar cum arată exact planul lui Scholz. Potrivit sursei, el lucrează însă și cu posibilitatea ca Ucraina să renunțe la o parte din teritoriul său și să-l predea Rusiei.

La Repubblica a venit cu acest scenariu de lucru la o zi după ce Scholz a declarat într-un interviu pentru televiziunea germană ZDF că acum este momentul să se așeze la masa negocierilor. „Cred că acum este momentul să discutăm cum să ieșim din această situație de război și să ajungem la pace mai repede”, a spus el.

 

Conferință de pace și cu Rusia

 

Scholz a mai spus că el și președintele ucrainean Zelenski au convenit, în timpul discuțiilor recente, că este nevoie de organizarea unei noi conferințe de pace la care va participa și Rusia. „În orice caz, va avea loc o altă conferință de pace”, a subliniat el.

Președintele ucrainean a declarat anterior că scopul său este să aibă un plan gata până în noiembrie, pe baza căruia Kievul să organizeze un al doilea summit internațional pentru pace în Ucraina, la care ar trebui să participe și Rusia. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în iulie că niciun summit cu participarea Moscovei și Kievului nu este în prezent pe ordinea de zi.

Zelenski și Scholz au purtat discuții împreună vineri. Biroul cancelarului german a spus că subiectul principal este „eforturile comune pentru o pace justă și durabilă pentru Ucraina”.

De la începutul războiului, președintele ucrainean a refuzat cu hotărâre orice concesii teritoriale, în timp ce liderul rus Vladimir Putin a condiționat încetarea focului și negocierile ulterioare de retragerea ucrainenilor din cele patru teritorii ocupate: regiunile Herson, Zaporojia, Donețk și Luhansk.

Kievul respinge acest lucru și vede că singura soluție posibilă este retragerea trupelor ruse din cele patru zone menționate, precum și din peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată ilegal de ruși în 2014.

 

Primele reacții 

 

Preşedinţia ucraineană a reacţionat la această informaţie. Astfel, șeful Biroului Președintelui, Andrii Yermak a scris pe canalul său Telegram că Ucraina nu va renunța la integritatea sa teritorială.

„ O formulă de pace exclusiv ucraineană, norme de drept internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Aceasta este singura cale către justiție”, a spus Yermak.

Rusia a reacționat și ea la această informație. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmytro Peskov, a spus că Federația Rusă este pregătită să ia în considerare orice propunere, dar mai întâi ar dori să afle mai multe informații despre inițiativa lui Scholz.

China are, de asemenea, propriul „plan de pace” împreună cu Brazilia. Inițiativa lor, în special, este ca „ toate părțile” să adere la trei principii de detensionare a conflictului: să nu extindă câmpul de luptă, să nu intensifice ostilitățile și să evite provocările. În declarație, țările subliniază, de asemenea, inadmisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă, inclusiv a armelor nucleare, chimice și biologice, și atrag atenția asupra necesității de a preveni proliferarea nucleară și de a evita o criză nucleară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel