Canalul Panama, cel mai strategic coridor maritim din lume, la degetul mic al Statelor Unite: Forţele americane vor avea acum o prezenţă militară sporită

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
US Navy, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
US Navy, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Potrivit informațiilor publicate de Departamentul american al Apărării la 11 aprilie 2025, Statele Unite și Panama au încheiat un acord istoric în domeniul apărării care intensifică cooperarea militară și acordă navelor de luptă și celor auxiliare americane acces „prioritar și gratuit” prin Canalul Panama. Acordul, semnat în timpul recentei vizite a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în Panama, este poziționat ca parte a unei strategii mai ample de îmbunătățire a securității regionale, de consolidare a legăturilor bilaterale în domeniul apărării și de contracarare a influenței tot mai mari a Chinei în apropierea unuia dintre cele mai strategice coridoare maritime din lume.

În timpul vizitei sale, secretarul american al apărării, Hegseth, a sugerat posibilitatea restabilirii unei prezențe militare americane în Panama prin reactivarea unor foste facilități, cum ar fi baza aeriană Howard și baza navală Rodman.

Acesta a încadrat sugestia în contextul creșterii cooperării în materie de securitate cu Panama și al preocupărilor tot mai mari ale administrației Trump cu privire la expansiunea Chinei în America Latină, în special prin investiții în infrastructură și activități comerciale privind controlul porturilor din apropierea canalului.

Cu toate acestea, propunerea a fost rapid și ferm respinsă de oficialii panamezi, care au subliniat că, deși Panama salută cooperarea, întoarcerea forțelor militare străine permanente ar încălca suveranitatea sa și tratatele Torrijos-Carter din 1977.

În ciuda tensiunilor diplomatice legate de propunerea privind prezența militară, acordul marchează o schimbare strategică majoră. Noul cadru include un memorandum de înțelegere privind activitățile de securitate în cooperare și o declarație comună privind securitatea și funcționarea Canalului Panama.

Aceste documente acordă Marinei americane prioritate de trecere gratuită prin canal, asigurând că forțele navale americane se pot deplasa rapid între oceanele Atlantic și Pacific, fără întârzieri sau ocoluri. Această capacitate este vitală pentru menținerea flexibilității strategice și a pregătirii într-o eră de creștere a concurenței geopolitice.

Pe lângă accesul la canal, acordul permite forțelor americane să opereze din trei facilități panameze cheie: Aeroportul Internațional Panamá Pacífico (fosta bază aeriană Howard), Baza navală Vasco Núñez de Balboa (fosta facilitate navală Rodman) și Baza maritimă Cristóbal Colón. Deși autoritățile panameze afirmă că acestea nu sunt baze permanente, desfășurarea de personal și echipamente americane a început deja.

Exercițiile comune recente au inclus desfășurarea a peste 1 000 de militari americani, o companie a infanteriei marine și patru avioane de luptă F-18. În plus, nava-spital a Marinei SUA USNS Comfort este așteptată să acosteze în Panama pentru misiuni umanitare și sunt în curs de desfășurare planuri pentru relansarea exercițiului multinațional PANAMAX în 2026, indicând consolidarea unei alianțe în domeniul apărării.

Această intensificare a cooperării survine într-un moment în care SUA își manifestă îngrijorarea tot mai mare cu privire la poziția Chinei în domeniul infrastructurii critice din apropierea canalului. Companiile chineze, cum ar fi CK Hutchison, operează porturi-cheie la ambele capete ale căii navigabile, stârnind temerile SUA cu privire la o posibilă activitate de culegere de informații sau de exercitare a unei presiuni coercitive.

Administrația Trump a presat aliații din America Latină să se distanțeze de investițiile chineze, iar Panama s-a retras recent din Inițiativa chineză Belt and Road și a demarat audituri ale contractelor existente cu firme chineze.

În timp ce acordurile de securitate au fost lăudate la Washington ca o victorie strategică, acestea au stârnit controverse în Panama. Parlamentarii din opoziție și grupurile societății civile au criticat lipsa de transparență din jurul acordurilor și au avertizat că acestea ar putea eroda suveranitatea națională. Proteste au izbucnit în mai multe orașe, demonstranții catalogând noua prezență americană drept o „invazie camuflată” și un pas înapoi către vremurile unei dominații militare străine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel