Ministrul canadian al Apărării a scris pe contul său de Twitter că a vorbit cu omologul sau ucraineana în această.
,,Sistemele de apărare aeriană sunt prioritatea principală a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Canada achiziționează un sistem avansat de rachete sol-aer (NASAMS) din Statele Unite pentru a-l dona Ucrainei", a scris Anita Anand pe Twitter.
Potrivit publicaţiei ucrainene Militarny, Ucraina are deja două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS transmise de SUA ca parte a ajutorului militar internațional acordat în octombrie 2022.
I spoke with Ukrainian Defence Minister @OleksiiReznikov this morning and heard it directly: air defence systems are Ukraine’s top priority. That’s why Canada is purchasing a National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) from the United States to donate to Ukraine. pic.twitter.com/33bdHmcldb
— Anita Anand (@AnitaAnandMP) January 10, 2023
Anita Anand nu a precizat când vor fi transferate Ucrainei sistemele NASAMS "canadiene". Ținând cont de declarația ei potrivit căreia aceste sisteme vor fi fabricate de Raytheon Technologies de la zero, procesul de fabricație poate dura ceva timp.
Reamintim că Pentagonul a semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari cu Raytheon Technologies pentru a produce cele șase sisteme suplimentare de apărare aeriană NASAMS pe care SUA vrea să le ofere Forțele Armate ale Ucrainei.
Contractul de 1,2 miliarde de dolari include producția de lansatoare, echipamente conexe, piese de schimb, instruirea personalului militar ucrainean care va opera sistemele NASAMS și alte servicii.
Departamentul american al Apărării (DoD) a menționat că data finalizării celor șase sisteme NASAMS este noiembrie 2025. Astfel, în total, Washingtonul intenționează să furnizeze Ucrainei opt astfel de sisteme de apărare aeriană.
Anterior, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a susţinut că sistemele de apărare aeriană furnizate de Statele Unite și-au demonstrat eficiența în interceptarea rachetelor rusești în timpul atacurilor cu rachete rusești asupra Ucrainei din 15 noiembrie.
"Ca un exemplu despre cât de utile sunt donațiile noastre, putem indica sistemele de apărare aeriană NASAMS care funcționează deja în Ucraina. Acestea au demonstrat un succes de 100% în interceptarea rachetelor rusești în timpul bombardamentelor", a declarat Austin în luna noiembrie a anului trecut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News