Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO

Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.

Odată cu declarația cancelarului german Scholz privind acceptul de a furniza Leopard în Ucraina, au început calculele cu privire la numărul tancurilor occidentale care ar putea fi livrate în următoarele luni.

Ultima pe listă aici este Canada, despre care publicația ottawacitizen.com, cu referire la o sursă din Departamentul de Apărare Națională al guvernului canadian, scrie că analizează varianta trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.

Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat miercuri că nu există declarații în acest sens. Cu toate acestea, el a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. 

„După cum bine știți, Canada încearcă întotdeauna să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina. Sperăm că vom avea ceva de împărtășit în zilele următoare”, a adăugat șeful guvernului țării.

Publicația canadiană citată de UPravda, notează că Forțele Armate ale Canadei au în serviciu 112 tancuri Leopard 2. Unele dintre tancuri sunt destinate antrenamentelor, iar altele sunt vehicule blindate de evacuare. Surse informează că Canada poate furniza Ucrainei 10 tancuri.

Rămâne de văzut care va fi numărul de tancuri, mai ales că unele surse canadiene au declarat pentru CBC News că este vorba de o contribuție de doar 4 tancuri Leopard 2, varianta A4.

În luna decembrie, comandantul șef al forțelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi a declarat într-un interviu pentru The Economist că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri pentru a reveni la granițele de dinainte de 24 februarie.

Până acum, declarații oficiale în acest sens au fost făcute doar de Marea Britanie, Polonia, Germania și Statele Unite, dar există o serie întreagă de țări care declaraseră că se vor alătura inițiativei, dacă se va conveni la nivelul susținătorilor Ucrainei.

Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat oficial că va trimite 14 tancuri Challenger 2.

Foto: Challenger 2

Pe 16 ianuarie, șeful Ministerului Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, a confirmat că țara sa va trimite tancuri în Ucraina.

Polonia (deține 249 de tancuri Leopard). Potrivit publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, pe 23 ianuarie, Polonia a solicitat o licență de export a 14 tancuri Leopard în Ucraina. Pe 20 ianuarie, după reuniunea de la Ramstein, Polonia anunța că intenționează să antreneze o brigadă de tancuri a Forțelor Armate ale Ucrainei până în martie.

Germania a anunțat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 A6 din stocul Bundeswehr. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat că primele tancuri vor fi trimise în Ucraina în aproximativ trei luni.

Statele Unite. Pe 25 ianuarie, președintele american Joe Biden a făcut o declarație privind acordarea de ajutor militar Ucrainei.

Foto: M1 Abrams

Potrivit acestuia, 31 de tancuri M1 Abrams, precum și echipamentele și piesele de schimb necesare susținerii funcționării acestor tancuri, vor fi trimise pentru nevoile Forțelor Armate.

Potrivit lui Biden, pregătirea armatei ucrainene va începe cât mai curând, dar livrarea lui Abrams pe front necesită timp, care va fi folosit „pentru a se asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor". Se estimează că transferul M1 Abrams se va face în aproximativ trei luni.

Până în acest moment, a fost confirmat că vor fi livrate 73 de tancuri către Ucraina (SUA - 31, Germania, UK și Polonia - câte 14 tancuri).

Leopard 2A5

De asemenea, Portugalia (aprox. 4 tancuri), Norvegia (posibil 8 tancuri), Țările de Jos (18 tancuri) și Danemarca (6 tancuri) ar putea furniza împreună Ucrainei câteva zeci de tancuri Leopard 2, conform datelor încă neconfirmate.

Finlanda (124 de tancuri Leopard) ar putea trimite 14 tancuri Leopard 2.  Pe 24 ianuarie, în timpul vizitei președintelui Finlandei Sauli Niiniste la Kiev, Zelenski a confirmat că Finlanda se va alătura coaliției de tancuri pentru Ucraina în cadrul unei conferințe de presă comună.

Spania (deține 327 de tancuri Leopard) ar putea furniza Ucrainei 20 - 50 de tancuri Leopard 2, în timp ce Suedia ar putea decide să furnizeze un număr încă nespecificat de tancuri Stridsvag 122, omologul local al Leopard 2.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Canada (112 de tancuri Leopard) ar putea trimite, la rândul său, 10 Leopard 2.

Franța ia în considerare posibilitatea de a transfera tancuri Leclerc în Ucraina, dare nu există informații cu privire la numărul acestora.

Foto: Tancuri Leclerc

Pe 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu exclude o astfel de posibilitate și i-a cerut ministrului Forțelor Armate să lucreze la o analiză privind transferul Leclerc.

 

Țările care nu vor trimite Leopard

 

Se pare că țările NATO Turcia, Ungaria, Grecia, Slovacia sau Cehia nu vor preda Ucrainei tancuri Leopard.

Grecia (deține 183 de tancuri Leopard) și Turcia (354 de tancuri Leopard) au o relație tensionată și evită să renunțe la blindatele germane. Atena nu și-a luat încă un angajament, relatează persoane din interior. Tancurile Leopard ale Greciei au sediul în principal în nordul țării, în apropierea graniței cu Turcia. Relația cu țara vecină este în prezent mai tensionată decât a fost de mult timp, scrie Handelsblatt. 

Cehia (deține 15 de tancuri Leopard - parte dintr-un sistem de schimb circular cu Germania -  care înlocuiesc vehicule de luptă sovietice) a anunțat că va trimite 120 de tancuri T-72 modernizate. De altfel, Olanda și guvernul ceh au anunțat încă din noiembrie un acord pentru modernizarea a 90 de unități T-72 pentru armata ucraineană la unitățile armatei cehe Excalibur. O parte din cele 120 de T-72 modernizate din Republica Cehă trebuia deja predată Ucrainei în decembrie 2022, restul ar trebui să ajungă în 2023.

Slovacia (deține 15 de tancuri Leopard - parte dintr-un sistem de schimb circular cu Germania -  care înlocuiesc vehicule de luptă sovietice) nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a indicat ministrul apărării, Jaroslav Nad.

Pentru a ajuta ţara vecină, Slovacia este dispusă să discute transferul tancurilor sovietice T-72, însă Bratislava ar trebui să primească un înlocuitor corespunzător, a spus Jaroslav Nad.

În baza acordului, un tanc Leopard a fost predat Slovaciei în decembrie, alte 14 urmând să fie livrate până la sfârşitul acestui an.

Tancurile Leopard fac parte dintr-un sistem de schimb circular de echipament militar pus în practică de guvernul german pentru a furniza în mod indirect armament Ucrainei, prin intermediul unor aliaţi. Astfel, cele 15 tancuri Leopard înlocuiesc 30 de vehicule de luptă de infanterie BMP-1 pe care Slovacia le-a predat deja Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel