Una dintre cele două fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici aflate în Marea Neagră a primit o nouă schemă de vopsea radicală. Imaginile din satelit confirmă faptul că prova și pupa navei au fost vopsite în negru. Vopseaua închisă la culoare aplicată peste schema uniformă de gri are scopul de a înșela privitorul.
Photo credit: H.I. Sutton via Naval News
Încercarea de camuflaj înșelător este, probabil, un răspuns la amenințarea reprezentată de dronele maritime ale Marinei ucrainene. Acestea folosesc camere pentru identificarea țintelor. Posibil, schema are scopul de a deruta operatorii de drone pentru ca aceștia să o confunde cu o țintă mai puțin valoroasă.
Imaginile din satelit ale companiei Planet au fost distribuite online de observatorul de război din Ucraina MT Anderson. După primele imagini clare din Sevastopol din 19 iunie, aceeași navă a apărut la Novorossiysk pe 21 iunie. Coroborând imaginile cu informații din alte surse, jurnaliștii Naval News au confirmat faptul că marcajele întunecate sunt o nouă schemă de vopsea și nu doar un truc de lumină. Aceștia sunt convinși că prova și pupa navei au fost vopsite.
Deși nu a mai fost văzut de zeci de ani, acest truc va fi apreciat rapid de istoricii navali. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kriegsmarine a aplicat un camuflaj similar navei de luptă K.M.S. Bismarck. Acesta a combinat elemente ale unui camuflaj înșelător și perturbator. Partea înșelătoare, care este relevantă aici, a fost reprezentată de un arc și pupa falsă pictată într-o culoare închisă. A existat chiar și un val fals la prora, pentru a se potrivi cu scurtarea aparentă a carenei. Aceasta a fost o încercare de a deruta observatorul în ceea ce privește dimensiunile și, prin urmare, identitatea navei.
Photo credit: Naval News
Amenințarea dronelor ucrainene
Fregatele din clasa Amiral Grigorovici ale Proiectului 11356P joacă un rol semnificativ în atacurile rusești asupra Ucrainei. Fiecare dintre acestea poate transporta până la opt rachete de croazieră de tip Kalibr pentru lovirea țintelor terestre. Acestea sunt echivalente cu rachetele americane Tomahawk și sunt lansate în mod frecvent asupra unor ținte din adâncimea teritoriului Ucrainei.
Fregatele sunt cele mai capabile nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră și acționează ca nave amiral de când crucișătorul Moskva a fost scufundat în luna aprilie a anului trecut. Astfel, navele sunt văzute ca un premiu suprem de către partea ucraineană.
În pofida apărării tot mai întărite, dronele maritime ale Ucrainei au pătruns în mod repetat în portul Sevastopol. Aceste vedete sunt înarmate cu un focos considerabil și reprezintă o amenințare reală, chiar dacă, deocamdată, aceasta nu a fost tradusă în pagube semnificative.
În timpul acestor atacuri, un operator uman folosește camera pentru a selecta țintele. Prin urmare, orice truc ce le inhibă capacitatea de a identifica cea mai valoroasă țintă, ar putea fi considerat o victorie pentru ruși.
Marina rusă se adaptează la noile realități ale războiului
Nu este primul camuflaj “de modă veche” pe care Rusia l-a încercat de la începutul invaziei militare în Ucraina din 2022. În luna martie a anului trecut, la numai câteva săptămâni de la începerea ostilităților, Forțele Navale ale Rusiei au început să vopsească însemnele de pe carenele navelor din Marea Neagră. Acest lucru poate părea depășit pentru unii observatori, dar a fost vorba despre o precauție sensibilă, care face mai dificilă identificarea individuală a navelor.
Totuși, indiciile din imaginile prin satelit sugerează faptul că fregata din clasa Amiral Grigorovici cu noua schemă de vopsea este Amiral Essen. Această navă are o cupolă de culoare mai deschisă deasupra radarului Pozitiv-M. Sora ei geamănă, Amiral Makarov, cu sediul tot la Sevastopol, are cupola de aceeași culoare ca și restul navei.
Dacă noul camuflaj va fi eficient rămâne de văzut. Din perspectiva Forțelor Navale ale Federației Ruse acest lucru înseamnă mai mult decât nimic. Posibil ca și alte scheme de camuflaj de modă veche, cum ar fi orbirea, să revină în actualitate, atâta timp cât direcționarea vizuală este folosită de dronele maritime. Ceea ce este clar este că, deși nu a suferit pierderi semnificative până acum, Rusia i-a în serios amenințarea reprezentată de dronele maritime.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News