„Convoiul s-a oprit aseară [26 noiembrie] în Téra. În această dimineață, când [militarii francezi] au vrut să-și reia înaintarea spre Niamey [capitala Nigerului aflată la 200 km de Téra ], au fost opriți de o mie de manifestanți, iar un grup violent dintre ei a încercat să pună mâna pe camioane”, a declarat colonelul Pascal Ianni, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate [EMA], potrivit AFP.
Coloana franceză de vehicule militare a plecat din Coasta de Fildeș, are ca destinație orașul Gao din Mali, iar ruta de deplasare trece prin Burkina Faso și Niger.
Pe 20 noiembrie, convoiul s-a confruntat cu primul incident, fiind blocat pentru aproape o săptămână în orașul Kaya din Burkina Faso, de demonstranți, care au răspuns apelului „Coaliției Patrioților Africani – Burkina Faso” [COPA-BF].
Până atunci, armata franceză nu s-a confruntat niciodată cu o problemă de acest fel în Burkina Faso. Dar activismul COPA-BF și diseminarea de informații false [cum ar fi cea care susține că Franța este „un complice” al terorismului] au făcut făcut traversarea acestei țări mai complicată decât de obicei, potrivit publicației franceze ”Zone Militaire”.
Pe 26 noiembrie, în urma negocierilor cu manifestanții, convoiul destinat sprijinirii operației Barkhane și-a reluat călătoria spre Niger, dar din nou, lucrurile nu au mers conform planului, deplasarea fiind blocată de o demonstrație în apropierea orașului Téra.
Forțele de securitate nigeriene prezente la fața locului, au folosit gaze lacrimogene pentru a-i ține la distanță pe manifestanți. Apoi, după un scurt moment de calm, situația a devenit din nou tensionată, forțând jandarmii locali și soldații francezi „să tragă focuri de avertizare”, a precizat colonelul Pascal Ianni.
Pe 20 noiembrie, în Kaya [Burkina Faso], soldații francezi și forțele locale de ordine au fost, de asemenea, nevoiți să tragă focuri de avertisment pentru a-i ține la distanță pe manifestanți.
În cele din urmă, convoiul a reușit să părăsească Téra și să-și reia călătoria spre Niamey. „Luăm toate măsurile de precauție pentru a securiza convoiul și a evita tensiunile”, în special „negând cu fermitate informațiile false”, care circulă pe rețelele de socializare conform cărora, armata franceză a ucis zeci de civili nigerieni în Téra”, a explicat colonelul Ianni.
Incidentul din Téra a avut loc după ce, cu câteva ore mai devreme, președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, și-a exprimat „recunoştinţa” față de Franţa.
„Din toate țările care, se angajează alături de noi în lupta împotriva terorismului, astăzi, Franța este țara care face cele mai multe sacrificii”, afirmase președintele Bazoum, într-un interviu difuzat de radio-televiziunea națională a Nigerului.
„Suntem recunoscători Franței pentru ceea ce face pentru a securiza Sahelul” și „în ziua în care francezii vor împacheta în Gao, va fi haos, oamenii din Gao îl știu oricum”, a adăugat președintele Nigerului.
Comentariul autorului: Sprijinul forțelor franceze și al aliaților care acționează în Mali, trece printr-o perioadă mai dificilă. Problema nou apărută privind deplasarea convoaielor terestre, se adaugă interdicției survolului teritoriului algerian pentru avioanele militare franceze. Potrivit, Forțelor Aeriene franceze, costul de deplasare a crescut cu câteva milioane de euro, după ce pe 3 octombrie, Algeria a decis să interzică accesul în spațiul său aerian a avioanelor militare franceze care merg în Sahel, ca reacție la comentariile făcute de președintele Macron.
Potrivit cotidianului Le Monde, președintele Macron ar fi afirmat că, de la independența sa, obținută în urmă cu aproape 60 de ani, Algeria a fost „construită pe o chirie memorială”, întreținută de „sistemul politico-militar” algerian. Și [Algeria] ar trebui să denunțe o „istorie oficială [...] total rescrisă” care „nu se bazează pe adevăruri” ci pe „un discurs bazat pe ură față de Franța”,
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News