Vizita lui Zelenski la Washington se încheie cu o dezamăgire, în timp ce continuarea ajutorului militar rămâne incertă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA la 11-12 decembrie pentru a convinge membrii Congresului să aprobe acordarea de asistență suplimentară Kievului s-a lăsat în mare parte asteptat, în timp ce ajutorul occidental de ambele părți ale Atlanticului riscă să se reducă.

Republicanii din Senat au blocat pe 6 decembrie un proiect de lege care conținea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în mare parte pentru că nu includea fonduri suplimentare pentru securitatea frontierelor interne și modificări semnificative ale politicii americane privind imigrația.

Cea de-a treia vizită a lui Volodimir Zelenski la Washington, marți, a avut o tentă disperată. A fost un ultim efort pentru a obține un nou ajutor militar din partea Congresului SUA înainte ca suma aprobată în prezent să se epuizeze, potrivit BBC.

Președintele Ucrainei este disperat pentru că soarta națiunii sale poate atârna în balanță. Omologul său american, Joe Biden, este disperat pentru că vede războiul ucrainean ca pe un câmp de luptă esențial într-un conflict mondial între democrații și regimuri autocrate.

În timpul acestei vizite, Zelenski s-a întâlnit cu liderii republicani în încercarea de a schimba opinia cu privire la ajutorul pentru Ucraina, dar nu pare să fi avut efectul dorit. "Nu știu dacă a mișcat acul", a declarat senatorul republican John Cornyn.

Singura asistență promisă a fost un ajutor militar suplimentar de 200 de milioane de dolari pe care președintele Joe Biden l-a anunțat prin autoritatea prezidențială de retragere a fondurilor, în ceea ce este probabil una dintre ultimele plăți de acest tip, precizează The Kyiv Independent.

Biden a semnalat, de asemenea, că angajamentul pe termen lung al SUA nu este la fel de solid ca până acum.

În timpul conferinței sale de presă cu Zelenski din 12 decembrie, Biden și-a ajustat formularea obișnuită, spunând că SUA "vor continua să furnizeze Ucrainei arme și echipamente critice atât timp cât vom putea". El a adăugat că nu făcea "promisiuni".

Până de curând, Biden a subliniat că SUA va fi alături de Ucraina "atât timp cât va fi nevoie".

Imediat după începerea invaziei la scară largă din februarie 2022, a existat un consens larg în întregul spectru politic american cu privire la necesitatea de a sprijini Ucraina.

După mai mult de doi ani de război, diferența de opinie s-a adâncit, atât electoratul republican fiind în general mai predispus să dezaprobe sprijinul SUA pentru Ucraina. În ultimele luni, acest lucru a trecut din ce în ce mai mult la politicieni republicani care și-au exprimat în mod deschis opoziția și au împiedicat acordarea de noi ajutoare.

Reacția discretă la vizita lui Zelenski din 12 decembrie este departe de prima sa călătorie în SUA din decembrie 2022, când a fost primit cu onoruri.

 

Congresmenii republicani, convinsi că războiul din Ucraina nu este la fel de important ca problemele interne ale SUA

 

În timpul recentei vizite, senatorii și congresmenii republicani au fost relativ deschiși cu privire la convingerea lor că războiul din Ucraina nu este la fel de important ca problemele interne, și anume reforma imigrației și creșterea securității la frontieră.

Senatorul republican J.D. Vance, un critic deschis al sprijinului acordat de SUA pentru Ucraina, nu a participat la întâlnirea cu Zelenski, spunând că nu s-a răzgândit în privința trimiterii de ajutoare suplimentare.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care a declarat anterior că este în favoarea ajutorului pentru Ucraina, a avut o întrevedere de 30 de minute cu Zelenski.

Johnson a declarat că întâlnirea a fost "bună", dar și-a reafirmat poziția potrivit căreia Biden nu a făcut suficiente compromisuri în ceea ce privește securitatea frontierelor, care, în opinia sa, este cea mai importantă problemă.

,,Nu există nicio șansă ca un pachet de ajutor pentru Ucraina și Israel să treacă de Camera Reprezentanților fără o securitate la frontieră cu adevărat semnificativă - cu adevărat semnificativă", a declarat senatorul republican Markwayne Mullin.

Tipul de schimbări în ceea ce privește securitatea frontierelor și politica de imigrație dorite de republicanii de vârf - descrise de Johnson ca fiind "transformatoare" - sunt probabil de nesuportat pentru democrați.

Unii congresmeni democrați au declarat că ar vrea să voteze pentru pachetele de ajutor pentru Ucraina, dar nu ar putea dacă acestea ar include restricțiile dure pentru frontieră dorite de republicani, deoarece ar fi contrare principiilor lor și ar fi nepopulare în rândul electoratului democrat.

Presiunea politică în SUA nu face decât să crească pe măsură ce se apropie alegerile primare prezidențiale, care vor începe oficial pe 15 ianuarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel