Căderea Odesei ar putea declanșa intervenția aliată în Ucraina cu o „coaliție de voință” cu baza în România. Totul se leagă cu lucrările de la Cincu și Kogălniceanu?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.

O realitate crudă a războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina pune pe masă un scenariu în care o posibilă viitoare „coaliție de voință” formată din state aliate, deci nu întreaga structură NATO, ar putea interveni în sprijinul Ucrainei. Linia roșie și factorul declanșator ar fi momentul în care Ucraina va da semnale că Odesa va cădea.

Iar România ar putea fi baza unei astfel de coaliții. O spune chiar profesorul Radu Carp, expert în spațiul ex-sovietic și unul din experții care au susținut în permanență cauza Ucrainei după invazia ilegală și neprovocată generată de Federația Rusă.

Radu Carp este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti și director al Departamentului de Politici Publice, Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

El corelează câteva evenimente privind securitatea regională care ar putea duce la scenariul în care o „coaliție a voinței” cu baza în România să intervină în Ucraina. În opinia sa căderea Odesei ar fi o astfel de linie roșie pe care NATO nu o va accepta sub nicio formă.

Profesorul Carp transmite că scenariul „nu e propaganda rusă” care „preia date corecte și le deformează, prin supralicitare și introducerea, greu de sesizat la prima vedere, a unor elemente false” ci un astfel de scenariu e „realitatea cruntă a unui război care se poartă la granițele României”.

2. Militari f... (romania-franta_36767000.jpg)

Militari francezi și români din cadrul Grupului de Luptă al NATO condus de Franța în România, în timpul unor exerciții comune. Foto: Ministerul Apărării Naționale

 

De ce NATO nu își permite ca Odesa să cadă. Radu Carp pune cap la cap elemente care nu ar exclude intervenția în Ucraina a unei „coaliții de voință” pentru ca Rusia să nu cucerească Odesa

 

Radu Carp corelează în analiza sa câteva informații extrem de interesante din ultimul timp, plecând de la tot mai desele declarații ale președintelui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea unei dislocări de forțe aliate în Ucraina, cu programe istorice de extindere a unor baze militare din România. 

Amintim că Franța este națiune-cadru și conduce Grupul de Luptă multinațional al NATO de la Cincu. Extinderea bazei și creșterea Grupului la nivel de brigadă se va face etapizat, francezii urmând să aducă și mai multă tehnică de ultimă generație, precum tancuri Leclerc și obuziere Caesar.

Pe de altă parte mai la sud, în Dobrogea, la baza Mihail Kogălniceanu, unde sunt dislocați mii de soldați americani, se construiește un mic oraș. Aici țara noastră va ridica una din cele mai moderne baze NATO din Europa, costurile proiectului fiind de aproximativ 2.5 miliarde de euro, urmând ca baza să găzduiască aproximativ 10.000 de soldați.

Radu Carp prezintă și alte evenimente esențiale și e de părere în analiza sa că o linie roșie va fi Odesa, întrucât NATO nu își permite sub nicio formă căderea acestei regiuni.

„Întrucât domeniul meu preferat este analiza strategică, constat ca nimeni până acum în România nu a făcut o corelație simplă între următoarele informații:

- lărgirea capacității bazei militare de la Cincu pentru a găzdui un maxim de 6.000 militari francezi;

- planul de invesții masiv de la baza Kogălniceanu;

- afirmarea prezentei personalului militar NATO in Ucraina, ca instrument de detterence (n.a. - descurajare);

- interceptarea agresivă a convorbirilor pe linie militară - mai întâi Bundeswehr, apoi legat de vizita lui Shapps si Radakin la Odesa;

- țintirea deliberată de către rusi a oficialilor europeni  - vizita Mitsotakis la Odesa;

- vizite repetate oficiali occidentali la Odesa;

- planul de fortificații ucrainean pe linia frontului dar și în zona Odesa;

- declarații repetate Macron legate de "linia roșie" privind Odesa;

- declarații Medvedev despre Odesa ca parte a russky mir;

3. -imagine fara descriere- (baza_mihail_kogalniceanu_03603600.jpg)

Dacă legăm cu un creion invizibil toate aceste evoluții și declarații, rezultă:

NATO nu poate permite ca regiunea Odesa să ajungă în posesia Federației Ruse. Problema nu este doar învecinarea, ci accesul Federației Ruse la peste jumătate din Marea Neagră. Dacă forțele ruse înaintează prea mult, li se vor opune o linie de fortificații la marginea regiunii Odesa.

Dacă aceasta nu rezistă, o "coaliție de voință" cu baza în România este pregătită să intervină. Spre surprinderea mea, acest scenariu, atât de dezbătut în capitalele statelor NATO, nu este discutat deloc la București.

Nu, nu e propagandă rusă. Propaganda rusa preia date corecte și le deformează, prin supralicitare și introducerea, greu de sesizat la prima vedere, a unor elemente false. Nu este nimic altceva decât realitatea dură a unui război care se poartă aproape de granițele României”, arată profesorul Radu Carp, în analiza sa publicată pe pagina personală de Facebook.

„Se va ajunge la această "linie rosie", va fi depășită? Nu știm în prezent”, conchide acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel