Ca pe vremea regimului Stalin: Rusia îi va deporta pe locuitorii regiunilor ucrainene anexate ilegal care nu vor să fie cetăţeni ruşi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
DefenseRomania

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea persoanelor din teritoriile ucrainene anexate ilegal care refuză cetățenia rusă, ceea ce a provocat acuzații de epurare etnică și crime de război la adresa Moscovei. Decretul, publicat la 27 aprilie pe portalul oficial de internet al Rusiei pentru informații juridice, spune că ucrainenii care locuiesc în teritoriile anexate de Rusia trebuie fie să devină cetățeni ruși, fie să refuze oficial acest lucru.

Potrivit decretului, acei cetățeni care "și-au declarat dorința de a-și păstra cetățenia existentă sau de a rămâne apatrizi" și nu au depus jurământul de cetățean rus vor fi considerați străini" începând cu 1 iulie 2024, precizează Radio Free Europe.

Locuitorii din teritoriile anexate care primesc statutul de străin sau apatrid și care amenință "securitatea națională" a Rusiei pot fi supuși deportării din Rusia.

Din câte se pare, regimul lui Vladimir Putin vrea să repede la virgulă cele mai criminale măsuri adoptate în timpul regimului lui Iosif Stalin. Pentru ce care au uitat, între 1930 și 1952, guvernul Uniunii Sovietice, la ordinul liderului sovietic Iosif Stalin și sub conducerea oficialului NKVD Lavrenti Beria, a transferat cu forța populații din diferite regiuni.

Aceste acțiuni pot fi clasificate în următoarele categorii generale: deportări ale categoriilor de populație "antisovietice" (adesea clasificate drept "dușmani ai poporului"), deportări ale unor întregi naționalități, transferuri de forță de muncă și migrații organizate în direcții opuse pentru a umple ''teritoriile curățate'' din punct de vedere etnic. 

 

Rusia încearcă să distrugă identitatea națională a locuitorii din teritoriile anexate

 

De când Rusia a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022, a fost acuzată că deportează ucraineni din țara lor natală în regiuni aflate direct sub ocupaţie rusă sau direct pe teritoriul Rusiei. Dovezile privind aceste deportări, în special a copiilor, au determinat Curtea Penală Internațională (CPI) să emită, la 17 martie, mandate de arestare pentru crime de război pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului de la Moscova.

Hanna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, a declarat că această acțiune arată că Rusia încearcă să "influențeze o schimbare în compoziția etnică a teritoriului ocupat temporar în Ucraina".

"În acest fel, inamicul încearcă să distrugă statalitatea ucraineană și identitatea națională a societății din teritoriile ucrainene ocupate temporar", a declarat ea pe canalul său Telegram.

Între timp, la 27 aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut deportarea și transferurile forțate ale copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei drept genocid. De asemenea, a solicitat Curții Penale Internaționale să ia în considerare posibilitatea de a stabili răspunderea penală pentru această crimă.

Potrivit decretului rusesc, persoanele care au locuit în teritoriile ucrainene ocupate în ziua în care au fost anexate și cetățenii care au locuit anterior în aceste teritorii și s-au mutat în Rusia, dar și-au declarat dorința de a-și păstra cetățenia ucraineană, vor fi, de asemenea, considerați străini.

"Cei care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, pledează pentru schimbarea forțată a bazelor ordinii constituționale, finanțează activități teroriste și extremiste sau participă la acțiuni neautorizate" pot fi expulzați, se arată în decret.

La 30 septembrie 2022, Putin a semnat documente care oficializează încercarea Rusiei de a anexa regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, părți ale acestora fiind ocupate de forțele rusești.

Anterior, Moscova a organizat referendumuri false în cele patru regiuni, care au fost în mare parte respinse de comunitatea internațională. Cele patru regiuni, împreună cu Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, reprezintă aproximativ 20% din Ucraina, inclusiv unele dintre cele mai industrializate teritorii ale sale.

Ministerul Reintegrării Teritoriale din Ucraina a raportat la 29 martie că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia.

În plus, ''Centrul Național de Rezistență'' de la Kiev a raportat la 12 aprilie că peste 100.000 de copii ucraineni din regiunile Donețk și Luhansk au fost duși în Rusia sub pretextul de a primi "tratament medical".

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel