Publicitate
România operează, în comun cu alte 11 țări, trei astfel de aparate. MApN plătește 6 la sută din bugetul pentru operare și beneficiază de aproximativ 200 de ore de zbor anual. Avioanele sunt staționate la baza Papa din Ungaria.
Câteva zeci de luptători din Forțele Speciale urcă la bordul unui avion C17 pe aeroportul militar Otopeni. Uriașul aparat de transport îi va duce în Afganistan în mai puțin de 5 ore. Echipajul este format din oameni din 6 țări participante la acest program militar.
"Uneori sunt probleme legate de limbă. Deși toți vorbim engleză, nu toți avem același nivel. Uneori trebuie să întrebi ceva o dată sau de două ori în plus, ca să fii sigur că înțelegi. Procedural, profesional, toți suntem pregătiți după aceleași standarde și asta ajută", spne col. James Sparrow, pilot de C17.
Cele 3 avioane C17 sunt operate în comun de 145 de oameni. 10 sunt din România. Vorbim de piloți, controlori de zbor, mecanici.
"Trei avioane nu înseamnă mult și suntem deci ocupați tot timpul. Ținem cont însă și de operațiunile de întreținere zilnice. Uneori trebuie să schimbăm programarea zborurilor pentru mentenanță. Trebuie să armonizăm cererile țărilor din program cu ritmul în care pot lucra echipajele", a mai adăugat pilotul de C17.
Programul de operare în comun a celor trei moderne avioane de transport a început în urmă cu aproape 10 ani. În primii 7, aparatele au transportat în jur de 100.000 de militari și peste 60.000 de tone de echipamente.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News