Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașina de luptă a infanteriei Borsuk, un produs 100% dezvoltat de industria de apărare din Polonia. Photo source: Borsuk la expoziția MSPO din Kelce, Polonia @DefenseRomania
Mașina de luptă a infanteriei Borsuk, un produs 100% dezvoltat de industria de apărare din Polonia. Photo source: Borsuk la expoziția MSPO din Kelce, Polonia @DefenseRomania

DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.

În cadrul discuției purtate cu reprezentanții PGZ ni s-a confirmat faptul că Borsuk a fost testat cu succes de Armata Poloniei și a trecut cu brio toate testele. Întâlnirea cu oficialii PGZ a avut loc în marja expoziției de la Kielce, unde publicația noastră a participat la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București.

Borsuk e o reușită a industriei de apărare din Polonia, fiind fabricat în totalitate, inclusiv componentele, în Polonia.

Astfel, reprezentații conglomeratului polonez ne-au precizat că în prezent există dezvoltate șase prototipuri ale mașinii de luptă Borsuk. 

Ultimul test a avut loc acum o lună când Borsuk a fost testat chiar de către specialiștii și experții Armatei Poloneze. Mașina de luptă a trecut cu brio toate testele.

Ce urmează?

Există un protocol semnat cu Departamentul pentru Armamente din Polonia iar PGZ așteaptă cu nerăbdare semnarea acordului. În prezent între compania producătoare PGZ și oficialii guvernamentali polonezi se poartă ultimele negocieri.

Deși cifrele nu sunt oficiale, un prim acord ar putea viza 150 de mașini de luptă. Iar un astfel de acord ar deschide calea către alte contracte. În ceea ce privește capacitatea de producție, ea e dictată în primul rând de cerere și de comenzi, astfel că poate crește în fiecare an.

Totodată, unul din obiectivele PGZ este să intre cu mașina de luptă a infanteriei Borsuk și pe piața externă. 

 

Mașina de luptă poloneză Borsuk țintește și piața externă. Iar România urmează să lanseze un program major de înzestrare cu MLI

 

2. Mașina de ... (borsuk-polonia_08040700.jpeg)

Mașina de luptă a infanteriei Borsuk, un produs 100% dezvoltat de industria de apărare din Polonia. Photo source: Borsuk la expoziția MSPO din Kelce, Polonia @DefenseRomania

În contextul în care România urmează ca cel mai probabil în toamna acestui an să anunțe debutul licitației ce vizează mașinile de luptă ale infanteriei, una din întrebările adresate celor de la PGZ a fost dacă există interes în acest program, iar răspunsul acestora a fost unul pozitiv.

Desigur, e mult prea devreme în acest moment de anticipat în contextul în care Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a publicat încă caietul de sarcini pentru programul de înzestrare cu mașini de luptă și e greu de anticipat astfel ce companii vor putea îndeplini cerințele.

Unul din marile avantaje ale Borsuk e că mașina de luptă are caracteristici amfibii. Iar în contextul geografiei României, presărată cu numeroase râuri și fluviul Dunărea, acest lucru e cu siguranță un avantaj.

În timpul testelor au fost verificate și capacitățile amfibii ale vehiculului de luptă polonez. Borsuk a petrecut mai bine de cinci ore în apă în diferite etape de testare, care s-au încheiat cu succes.

Dintre companiile care și-au manifestat deja interesul pentru licitația României în programul de înzestrare cu mașini de luptă, se numără nemții de la Rheinmetall, cel mai probabil cu Lynx KF41, BAE Systems cu CV-90, GDLS cu Ascod și gigantul coreean Hanwha care a confirmat că va intra în competiție cu Redback.

Amintim că România intenționează să achiziționeze noi vehicule de luptă pentru infanterie (IFV), ca parte a unui program militar de înzestrare. În următoarea perioadă ar urma să fie anunţată o licitație pentru aceste echipamente. Costul estimat al viitoarelor vehicule de luptă este de aproape 3 miliarde de euro pentru 298 de blindate şenilate.

Vehiculele de luptă pentru infanterie vor fi achiziționate în cadrul programului derulat de Armata României denumit „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”. 

 

Câteva detalii despre Borsuk, mașina de luptă produs 100% polonez

 

3. Mașină de ... (borsuk-polonia_93982800.jpg)

Mașină de luptă a infanteriei Borsuk, dezvoltată de industria de apărare din Polonia. Foto: Captură YouTube @update defense

Borsuk (Badger) este fabricat de un consorțiu condus de Huta Stalowa Wola (HSW), o filială a Grupului Polonez de Armament (Polska Grupa Zbrojeniowa, PGZ). Vehiculul de luptă al infanteriei pe șenile Borsuk va dispune de șenile din cauciuc compozit.

Sistemul CRT va reduce vibrațiile în comparație cu șenilele convenționale din oțel. Vehiculul Borsuk poate fi configurat în mai multe versiuni, cum ar fi vehicul de luptă pentru infanterie, post de comandă și vehicul de evacuare medicală. Producția în serie a Borsuk este prevăzută să înceapă în 2025.

În toamna anului 2020, pe IFV-ul Borsuk a fost testat o turelă fără pilot – controlată de la distanţă –  care e integrată, de asemenea, pe transportoarele blindate Rosomaks. 

Borsuk este un vehicul de luptă pentru infanterie de nouă generație, destinat să înlocuiască vehiculele BWP-1 - vechi de mai bine de jumătate de secol. Borsuk are un echipaj format din 3 persoane și poate transporta alţi 6 militari.

Viteza vehiculului este impresionantă, ajungând la 80 km/h pe un drum asfaltat. IFV-ul Borsuk este bazat pe un nou șasiu pe șenile dezvoltat de industria de apărare poloneză, având motorul amplasat în față, turela în mijloc și compartimentul dedicat echipajului este amplasat în spate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel