Bundeswehrul e gata să înfrunte din nou Rusia. Armata Germaniei ia în calcul orice scenariu și cumpără obuze de 15 miliarde de EUR

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Obuzier execută foc cu un proiectil de artilerie de 155 mm / Foto: Nammo
Obuzier execută foc cu un proiectil de artilerie de 155 mm / Foto: Nammo

Germania se înarmează masiv și a comandat o cantitate record de muniție. Este al doilea contract major pentru achiziția de muniție, după ce săptămâna trecută, Rheinmetall a primit de la Bundeswehr  o comandă în valoare de până la 8,5 miliarde de EUR pentru muniție de artilerie de 155 mm.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, vrea să încheie un alt contract pentru achiziționarea unei cantități record de muniție de artilerie - relatează media germană.

Ministerul german al Apărării și Ministerul Finanțelor au prezentat comisiei de buget ale Bundestag documentele relevante privind contractul cu consorțiul a doi producători de arme, Diehl Defence și Nammo Raufoss. Acordul-cadru valorează o sumă record de până la 15 miliarde EUR.

Decizia vine la nici o săptămână după ce, pe 20 iunie, oficialii Bundeswehr și reprezentanții Rheinmetall au semnat un contract de achiziție a obuzelor de 155mm, acord ce valorează aproximativ 8,5 miliarde de euro.

 

Achiziționarea muniției

Foto ilustrativ: Armata germană, Mail Schafer

Cota planificată este de 2,35 milioane de proiectile, pe care ambele companii urmează să le producă până la sfârșitul acestui deceniu. Muniția de 155 mm (care lipsește din arsenalul german) va fi comandată de Bundeswehr, țările NATO și Ucraina.

Pentru început, armata germană intenționează să comande doar o tranșă de 200.000 de proiectile pentru aproximativ 1,31 miliarde EUR, care urmează să fie livrate până în 2030.

Ordinul record indică faptul că Bundeswehr se pregătește pentru un război lung în Ucraina și o confruntare de durată cu Rusia. Anul trecut, Ministerul German al Apărării Naționale a comandat doar aproximativ 5.000 de unități de proiectile de la consorțiul Diehl, iar de la Nammo doar 2.000 de obuze.

 

Contract obligatoriu pentru Armata germană

 

Der Spiegel dezvăluie și câteva detalii ale tranzacției. Documentele afirmă clar că atât Ucraina, cât și toți partenerii NATO pot comanda tranșe de muniție prin acordul-cadru.

Prin mega acordul-cadru, Pistorius vrea să se asigure că cele două companii de apărare pot construi o capacitate de producție suplimentară pentru muniția limitată de 155 de mm din Germania. „Există un interes de securitate semnificativ în producția internă”, mai subliniază în documente Ministerul Finanțelor.

Dacă Berlinul ar fi amânat decizia pentru refacerea stocurilor armatei, s-ar fi putut confrunta cu o costuri mai mari în viitor, dar și cu o lipsă a disponibilității muniției atât de căutate din cauza războiului din Ucraina.

Acum, există și incertitudini, finanțarea unei comenzi atât de mari fiind complicată pe termen lung. Facturile pentru primele livrări de muniție în următorii ani vor fi acoperite din bugetul apărării și din Fondul special pentru Bundeswehr în valoare de 100 de miliarde EUR. Însă, cel târziu din 2028, când se epuizează fondul special, Ministerul Apărării va trebui să acopere costurile de achiziție din bugetul actual.

Chestiunea achiziționării de muniție va fi tratată de comisia de buget a Parlamentului. Atât în ​​coaliția guvernamentală, cât și în opoziția Creștin Democrați CDU/CSU nu există îndoieli cu privire la oportunitatea unei comenzi atât de mari. Singura critică adusă de parlamentari este că Boris Pistorius prezintă un alt contract de muniție, a cărui finanțare nu este solid asigurată. - comentează „Der Spiegel”.

Săptămâna trecută, ministerul german al apărării a trimis două cereri către comitet pentru achiziționarea a 105 tancuri Leopard și a patru sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel