Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce ar vrea să știe Kremlinul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Serviciul militar de contrainformațiial Bundeswehr
Foto: Serviciul militar de contrainformațiial Bundeswehr

Raportul publicat joi, citat de site-ul RND, arată că serviciile de informații rusești își concentrează tot mai mult activitățile asupra Bundeswehr.

Germania reprezintă o țintă valoroasă pentru serviciile de informații rusești care se concentrează pe dinamica sprijinului către Ucraina.

Mai exact, Kremlinul dorește, în primul rând, să cunoască rutele de transport ale armelor și muniției către Ucraina și locațiile sistemelor de arme occidentale, potrivit raportului anual al Serviciului Militar de Contrainformații al Germaniei (MAD), relatează Spiegel.

Raportul arată clar că atacul Federației Ruse asupra Ucrainei, care încalcă dreptul internațional, are un impact direct asupra Bundeswehr și, prin urmare, provoacă în mod deosebit activitatea de contrainformații.

Potrivit MAD, rușii sunt în prezent interesați în mod deosebit de asistența militară a Germaniei pentru Ucraina, se mai arată în raport.

Alături de informații despre rutele de transport de arme și muniție, rușii vor să știe mai multe despre procedurile operaționale și tacticile folosite de aliați în desfășurarea sistemelor de arme occidentale în Ucraina.

Contrainformațiile militare germane a indicat că „este crucial pentru partea rusă să obțină informații care să ofere armatei sale un avantaj pe câmpul de luptă”.

În plus, „posibila sabotare a infrastructurii critice și a instalațiilor legate de apărare din Germania rămân o amenințare care trebuie luată în serios”, a adăugat MAD. Prin urmare, potrivit autorilor raportului, capacitățile armatei germane ar trebui consolidate.

De asemenea, serviciile de informații străine încearcă afle detalii despre capacitățile și sistemele (de arme) ale Bundeswehr - în special cele necesare apărării naționale a Germaniei și a Alianței Nord-Atlantice.

Serviciul Militar de Contrainformații (MAD - Der Militärische Abschirmdienst) este cea mai mică unitate dintre toate serviciile de informații germane. Este subordonată Ministerului Federal al Apărării. Sarcinile sale includ, printre altele: protejarea Bundeswehr-ului împotriva spionajului și efectuarea controalelor de securitate asupra soldaților și angajaților civili - citim pe site-ul RND.

Sute de noi cazuri suspecte de extremism

Serviciul Militar de Contrainformații (MAD) înregistrează un număr tot mai mare de noi cazuri în Bundeswehr în care există suspiciuni de extremism. Pentru 2023, s-a înregistrat o creștere a procesării de noi cazuri la 483 - față de 390 în anul precedent, potrivit raportului.

În zona extremismului de dreapta, anul trecut au fost procesate 308 cazuri noi. În 2022 au existat încă 278 de noi cazuri suspecte.

Odată cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, s-a deschis o nouă zonă tematică, unde s-a înregistrat o creștere semnificativă la un total de 65 de noi cazuri suspecte. Pentru comparație: au fost 18 cazuri noi anul trecut. „O mare parte din noile cazuri rezultă din  sprijinirea atacului Rusiei asupra Ucrainei, cu încălcarea dreptului internațional”, se arată în raport. Aceasta reprezintă un indiciu real al unui efort extremist, deoarece încalcă ideea înțelegerii internaționale și a coexistenței pașnice a popoarelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel