Bulgaria, vulnerabilă în fața influenței Rusiei. Alternativa promițătoare

DR |
Data actualizării: | Data publicării:

Kremlinul depune eforturi pentru a-și consolida controlul deplin asupra sectorului energetic al Bulgariei.

La data de 30 mai, premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, a fost de acord să stabilească Bulgaria ca un al doilea punct de intrare pentru conducta "TurkStream". Se intenționa să se faciliteze exportul de gaze rusești către Turcia și Europa. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, potențiala reluare a planurilor de construire a centralei nucleare de la Belene în Bulgaria, cu asistență rusă. În trecut, presiunile occidentale și reglementările europene au contribuit la combaterea influenței crescânde a energiei rusești în Bulgaria, ceea ce a dus la anularea planurilor de construire a centralei și la prevenirea construcției controversatei conducte South Stream. Din cauza lipsei de diversificare a energiei din Bulgaria, a infiltrării Kremlinului în politica bulgară și a legăturilor culturale și istorice profunde dintre țări, Rusia revine în atenție.

Bulgaria, mai vulnerabilă

Pentru a avea o rezistență în fața influenței Rusiei, Bulgaria trebuie să colaboreze mai îndeaproape cu partenerii occidentali pentru a asigura surse alternative de energie. Factorii de decizie europeni vor trebui să recunoască și să contracareze utilizarea de către Rusia a unor instrumente de politică externă pentru a exploata vulnerabilitățile existente în această țară.

În trecut, Statele Unite și Europa au acuzat gigantul rus Gazprom de finanțarea activă a mișcărilor anti-fracking și a campaniilor de informare în Bulgaria, precum și în țările vecine (România este un al doilea exemplu semnificativ), pentru menținerea monopolului societății în ceea ce privește livrările de gaze. În 2012, în ciuda faptului că a plătit unele dintre cele mai ridicate prețuri din lume pentru energie, Bulgaria a emis o interdicție deschisă la fracking. În 2014, Gazprom și-a folosit poziția economică puternică pentru a face lobby în secret privind schimbările în legislația energetică a țării. Propunerile au fost destinate să sprijine proiectul South Stream, prin care Kremlinul spera că își va extinde avantajul asupra Bulgariei, în timp ce va izola Ucraina de restul Europei. Extinderea TurkStream ar avea efecte similare, crescând dominanța energetică a Moscovei în regiune și lăsând Bulgaria mai vulnerabilă la viitoarea exploatare.

Alternative

Proiectul TurkStream, cunoscut pentru ignorarea strategiei UE privind securitatea energetică, care încurajează membrii să diversifice sursele de energie, nu reușește să diversifice importurile de gaze în niciun fel. Oferă doar un traseu alternativ pentru gazul rusesc în Bulgaria, unul care izolează Ucraina.

O alternativă mai promițătoare pentru Sofia este continuarea urmăririi interconexiunii de gaze Grecia-Bulgaria (conducta IGB), care ar lega Bulgaria de coridorul sudic de gaze. Conducta IGB, ce a primit aprobarea guvernelor bulgare și grecești în 2009, însă nu se va începe construcția până la sfârșitul anului 2018, va lega Bulgaria de câmpul Shah Deniz din Azerbaidjan. Dacă este finalizat, proiectul ar putea elimina în totalitate dependența Bulgariei de gazul rusesc.

O altă alternativă este conectarea Bulgariei la terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de pe insula Krk, Croația. După ce va fi finalizat, terminalul va permite importul de GNL de la o serie de furnizori globali, reducând efectul economic al Moscovei asupra Sofiei.

Implicarea semnificativă a Rusiei în proiectul nuclear de la Belene poate, de asemenea, să sporească vulnerabilitatea față de viitoarea intervenție rusească. Oficialii de la Rosatom, societatea rusă de energie, au folosit oferte de energie similare pentru a extinde influența Rusiei. În Ungaria, Rosatom a obținut un acord cu premierul Orban pentru extinderea centralei nucleare Paks în decembrie 2014. Acordul a implicat un împrumut rus de 10,8 miliarde dolari pentru a finanța proiectul, fiind precedat de adoptarea unui controversat proiect pentru eliminarea cerințelor privind concurența publică pentru astfel de proiecte energetice și pentru extinderea secretului oficial în jurul termenilor proiectului.

SUA consideră că afacerea Paks-Rosatom e un "camuflaj" pentru "influența de cumpărare" a Kremlinului în Ungaria. Rolul în creștere al Kremlinului în sectorul energetic al Bulgariei nu este doar un rezultat al eforturilor economice, ci și un produs al influenței politice angajate de Moscova pentru a-și susține influența în țară. În trecut, Rusia a acordat sprijin financiar constant partidului pro-Kremlin, care acum participă la coaliția de guvernământ cu partidul GERB al lui Borisov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel