Bulgaria a propus dezvoltarea unor parteneriate regionale între națiunile care utilizează avioane F-16. Pe viitor, România ar putea fi una dintre ţările membre

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Bulgaria a demarat formalitățile necesare pentru întreținerea și repararea avioanelor F-16 Block 70. Această realizare a fost comunicată de către Bogdan Bogdanov, ministrul economiei, în timpul reuniunilor Comisiei pentru Apărare. El a discutat despre colaborarea industrială care implică achiziții în domeniul apărării și al securității, în primul rând despre programul de cooperare industrială F-16 Block 70. 

Obiectivul principal al unei astfel de colaborări este de a aprofunda cunoștințele și expertiza tehnică în repararea diferitelor tipuri de echipamente. Până în prezent, uzina "Avionams" s-a ocupat în principal de repararea echipamentelor de tip rusesc [sovietic], o sarcină care devine din ce în ce mai dificilă din cauza numeroaselor restricții. 

Planul propus este ca Bulgaria să se concentreze inițial pe repararea trenurilor de aterizare ale F-16 înainte de a oferi acest serviciu altor țări. Această strategie face parte din inițiativa Bulgariei de a se specializa în repararea anumitor tipuri de module și componente. 

"Având în vedere flota noastră de 16 aeronave, nu este fezabil să ne apropiem de nivelul realizat de Turcia sau Grecia, mai ales dacă ne axăm numai pe acest tren de aterizare", a precizat ministrul Bogdanov. 

Întreprinderea Avionams va fi responsabilă de întreținerea sistemelor hidraulice ale aeronavelor și a sistemelor acestora și de repararea a cinci componente principale, conform primelor trei proiecte de cooperare industrială. 

Ministrul Bogdanov a prezentat planuri viitoare pentru alte două proiecte de colaborare industrială. Cel de-al patrulea (și primul dintre acestea) vizează crearea unor facilități de asistență și de gestionare a lanțului de aprovizionare pentru aeronavele F-16, integrând o platformă electronică dedicată pentru a asigura o gestionare adecvată a ciclului de viață al aeronavei. 

Ministerul bulgar al Inovării și Dezvoltării a sugerat o reexaminare a proiectului, deoarece Ministerul bulgar al Apărării deține deja astfel de facilități. În mod similar, o propunere de revizuire a fost înaintată și pentru cel de-al cincilea proiect [al doilea dintre cele două] care urmărea să încurajeze capacitatea industriei bulgare de a produce drone. Cu toate acestea, aceste propuneri au fost respinse de Lockheed Martin, potrivit BulgarianMilitary.

Ministerul bulgar al Apărării a oferit clarificări, declarând că intenționează să înființeze un centru pentru producția de drone. Diferențele dintre informațiile comunicate de către Ministerul Economiei și Ministerul Apărării au fost puse pe seama alocării discrete a proiectelor către ministerele respective în funcție de competențele acestora. 

Bogdanov a afirmat că semnarea acordului de colaborare industrială prezintă Bulgariei o oportunitate viabilă de dezvoltare economică. 

Într-o dezbatere separată, Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a vorbit despre discuția pe care a avut-o recent cu reprezentanții Lockheed Martin în timpul vizitei sale în SUA. Acesta a explorat posibilitatea unor parteneriate regionale între națiunile care utilizează avioane F-16 Block 70 în vecinătatea Bulgariei. Acest lucru ar permite țărilor să se specializeze în repararea unor anumite părți ale aeronavei, ceea ce ar duce la o divizare mai structurată a sarcinilor privind întreținerea și repararea avioanelor F-16. 

Bulgaria nu a precizat până în acest moment numele niciunei ţări care ar putea face parte din acest parteneriat regional, mai ales că este nevoie de un acord oficial din partea SUA. Cu toate acestea, România ar putea face parte dintr-un parteneriat regional care să susţină repararea şi întreţinerea avioanelor F-16. Amintim că, la sfârşitul anului 2023, Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, a semnat un acord cu Aerostar S.A. pentru repararea trenurilor de aterizare, a roților și a frânelor în vederea asigurării mentenanței flotei de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunii.

„Aerostar va asigura activitățile de întreținere și reparații necesare pentru noile flote de aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice", a declarat atunci Grigore Filip, președinte și CEO al Aerostar S.A.

Ministrul bulgar al Apărării a subliniat recent faptul că obiectivul este evaluarea fezabilității și a potențialului randament al investiției în cazul în care astfel de servicii ar fi extinse la un număr limitat de aeronave aflate la dispoziția Forțelor Aeriene Bulgare. El a confirmat discuțiile purtate cu Departamentul Apărării [DoD] din SUA cu privire la posibile specializări la nivel regional pentru țările care operează aeronave similare. 

Potrivit ministrului Tagarev, SUA sunt dispuse să analizeze această propunere și să evalueze viabilitatea acesteia, permițând eventual Bulgariei să se specializeze în unul sau două domenii și să deservească ocazional aeronavele altor națiuni. "Această posibilă direcție ar implica trimiterea aeronavelor noastre pentru anumite servicii într-o țară vecină din regiunea noastră", a adăugat Tagarev. "Credem că acest concept este sustenabil din punct de vedere economic și benefic pentru punerea în aplicare în cadrul regiunii noastre", a mai spus el. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel