Bulgaria va cumpăra sistemul IRIS-T, inclusiv versiunea SLX cu rază lungă de acțiune

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Lansator IRIS-T SLM (medium range - rază de 40 km și altitudine maximă 20 km) / wikimedia, Matti Blume
Lansator IRIS-T SLM (medium range - rază de 40 km și altitudine maximă 20 km) / wikimedia, Matti Blume

Bulgaria intenționează să devină un alt cumpărător al sistemului german de rachete antiaeriene IRIS-T de la compania germană Diehl. Acest lucru este evidențiat de proiectul de lege al guvernului bulgar, care a fost înaintat parlamentului pentru aprobare. Documentul se referă la planurile Sofiei de a achiziționa cel puțin un sistem de rachete cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM, care va costa 182,11 milioane de euro. 

Cu toate acestea, documentul indică, de asemenea, posibilitatea de a achiziționa până la încă cinci sisteme IRIS-T SLM și chiar un sistem SLX cu rază lungă de acțiune, cu un plan de cheltuieli până în 2032.

Trebuie menționat faptul că IRIS-T SLX este un sistem care este încă în curs de dezvoltare. Acesta ar trebui să fie capabil să distrugă ținte aflate la distanțe de până la 80 km și la altitudini de până la 30 km, adică de două ori mai departe decât versiunea SLM.

Potrivit ziarului bulgar Novinite, această comandă a fost precedată de o întâlnire între reprezentanții Ministerului bulgar al Apărării și compania Diehl, iar achiziția se va face în cadrul inițiativei paneuropene European Sky Shield Initiative (ESSI).

Înainte ca Ucraina să înceapă să utilizeze sistemele IRIS-T în luptă, acesta nici măcar nu era luat în considerare de multe state ca o soluţie de apărare antiaeriană.

În special, Suedia a fost primul operator al versiunii IRIS-T SLS cu rază scurtă de acțiune, iar Egiptul a fost primul care a utilizat IRIS-T SLM cu rază medie de acțiune. Totul s-a schimbat după ce sistemul german de apărare aeriană și-a arătat eficiența maximă în condiţii reale de luptă, protejând infrastructura critica ucraineana de atacurile cu drone şi rachete ruseşti.

Cu toate acestea, începând din 2023, compania Diehl a primit comenzi de la Germania, Estonia (împreună cu Letonia), Austria și Slovenia, pentru un total de aproximativ 12 sisteme IRIS-T în versiunea SLM și încă patru IRIS-T în configuraţia SLS. Diehl are, de asemenea, un contract pentru producția acestor sisteme pentru Ucraina. Lituania ia, de asemenea, în considerare achiziționarea acestor sisteme.

Și Norvegia, datorită alianței dintre companiile Kongsberg și Diehl, va primi sistemul NOMAD în cantitate de șase unități, ceea ce este luat în considerare și de Țările de Jos, care doresc să achiziționeze până la 18.

În plus, elementele IRIS-T vor fi integrate în cel mai recent sistem inovator de apărare antiaeriană pe mai multe niveluri NNbS. Iar odată cu integrarea acestui sistem pe fregatele F125 ale Marinei germane, IRIS-T va deschide nu doar o nouă pagină, ci un domeniu de activitate cu totul nou. Adică, compania Diehl are în mod clar comenzi programate pentru mulți ani înainte și este încrezător că vor fi și mai multe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel