Bulgaria - o armată cu probleme, dar o țară asumată. Sofia își schimbă radical poziția privind Ucraina, deși MiG-29 nu mai e de actualitate pentru ucraineni

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 bulgare
Avioane MiG-29 bulgare

Noul ministru bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a declarat, duminică, într-un interviu televizat că noul guvern își va schimba radical politica privind furnizarea de arme și muniții pentru Ucraina.

Primul pas în această direcție va fi aderarea Bulgariei la acordul UE privind achiziția comună de muniție pentru Kiev. În mai, Bulgaria nu a aderat la acordul de un miliard de euro. „Vom schimba imediat poziția cabinetului anterior”, a declarat ministrul.

Tagarev, a reproșat guvernului anterior că nu a pus în aplicare decizia, din 9 decembrie, a Parlamentului bulgar de a acorda asistență tehnico-militară Ucrainei, optând în schimb pentru implementarea instrucțiunilor președintelui Rumen Radev.

”Au fost multiple declarații ale șefului statului cu această ocazie, iar Ministerul Apărării a acționat conform acestor declarații, nu conform hotărârilor Adunării Naţionale (Parlamentul – nota autorului)”, a declarat Tagarev.

Potrivit ministrului, posibilitățile de asistență pentru Ucraina nu sunt deloc epuizate. "Așteptăm documente mai concrete despre solicitări și o analiză detaliată a ceea ce este disponibil și ce putem oferi. Dar garantez că putem oferi ajutor, există posibilități suplimentare", a adăugat Tagarev.

În cadrul viitoarei sale vizite la Bruxelles, Tagarev va anunța că Bulgaria își schimbă poziția și se va alătura ordinului general de cumpărare de muniție pentru armata ucraineană, a spus ministrul.

El a mai dezvăluit că asistența oferită de Bulgaria armatei ucrainene până acum a fost, totuși, apreciată destul de bine atât de Ucraina cât și de aliații NATO, deoarece corespundea nevoilor ucrainene.

Referitor la posibila furnizare de avioane MiG-29, Tagarev a precizat că nu deține informații potrivit cărora aeronavele bulgare ar fi fost solicitate, recent, pentru Ucraina.

”Polonia și Slovacia au furnizat (avioane MiG-29 – nota autorului) Ucrainei, iar apoi s-a format coaliția pentru avioane a aliaților, care s-a unit în jurul furnizării de F-16 și a altor avioane de luptă și se pare că Ucraina nu mai este interesată de MiG-29”, a declarat ministrul.

Tagarev a mai dat asigurări că militarii bulgari nu vor fi trimiși în Ucraina, infirmând zvonurile care circulă în societate pe acest subiect.

„Continuăm să punem în aplicare decizia din 9 decembrie. Vom oferi nu doar asistență materială, ci și pentru pregătirea personalului militar ucrainean, care se va desfășura fie în țara noastră, fie pe teritoriul unei țări aliate, dar în niciun caz în Ucraina”, a precizat ministrul.

Tagarev a mai atins și un alt subiect sensibil privind unele poziții neclare exprimate de anumiți oficiali bulgari referitoare la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Ministrul a precizat cât se poate de limpede că  securitatea Bulgariei depinde de dezvoltarea războiului din Ucraina.

„Până acum, poziția oficială a cabinetelor era „să facem ceva pentru că eram obligați de Adunarea Națională.” Dar înțelegem foarte bine că securitatea noastră depinde direct de mersul războiului din Ucraina, iar acesta este un ajutor (pentru Ucraina – nota autorului) și din motive strategice. Atâta timp cât Rusia nu pierde războiul și nu este forțată să stea la masa negocierilor și Ucraina nu își eliberează toate teritoriile, nu va exista securitate pentru noi” a adăugat Tagarev, citat de publicația bulgară Sega.

Ministrul a mai anunțat că va modifica proiectele de modernizare ale armatei, inclusiv programul de investiții al Ministerului Apărării, înaintate de predecesorul său, în sensul că va propune un buget mai generos pentru apărare.

Profesorul Tagarev crede că va putea realiza un buget pentru armată ca cel de anul trecut, iar pentru anul viitor obiectivul este să ajungă deja la 2% din PIB.

Noul guvern bulgar rezultat în urma alegerilor din 2 aprilie, vine după o perioadă de doi ani de turbulențe politice în țara vecină, când au mai avut loc încă trei runde de alegeri parlamentare anticipate, care nu au dus la formarea unei majorități stabile. Configurația de după recentele alegeri a permis formațiunilor proeuropene GERB-SDS și ”Continuăm schimbarea - Bulgaria Democrată” să obțină o majoritate stabilă pentru a vota un nou guvern.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel