Bulgaria ne-a luat-o înainte. În timp ce corvetele României bat pasul pe loc, bulgarii au lansat la apă Hrabri - prima din cele două corvete

Ionel Copcea |
Data publicării:
Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.
Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.

Serviciul de presă al Șantierului naval MTG Dolphin din Varna a anunțat că, vineri, 04 august, a fost lansată la apă nava de patrulare mutirol de tip MMPV cu denumirea Hrabri, care este destinată Forțelor Navale ale Bulgariei.

Este vorba despre prima din cele două corvete multirol comandate de Ministerul bulgar al Apărării și urmează ca nava să fie finalizată pe linia de plutire. Aceasta a primit deja numărul de bord 12 și se estimează că va fi predată Forțelor Navale bulgare în trimestrul trei al anului 2025, după finalizarea testelor necesare.

Reprezentanții bulgari au motivat faptul că au comandat numai două nave de acest tip prin lipsa fondurilor bugetare. Noua navă de patrulare ar urma să devină nucleul Forțelor Navale modernizate ale Bulgariei, fapt ce va permite țării “să-și reia locul cuvenit în rândul statelor riverane Mării Negre”.

Începerea construirii noii corvete Hrabri a fost anunțată în luna decembrie 2021, dar, după tăierea oțelului, aceasta a început în mod oficial pe 20 iunie 2022. Construcția este realizată la Șantierul naval MTG Dolphin din Varna, sub îndrumarea strictă a companiei germane de construcții navale NVL Group, cunoscută anterior sub denumirea de Lürssen Defence. A doua navă a seriei, care va fi și ultima, se află și ea în construcție, începând din 03 iulie 2023.

Predarea navei către beneficiar este planificată pentru timestrul trei din 2026, adică exact cu un an mai târziu decât nava principală din serie.

 

Ce știm despre cele două nave de patrulare MMPV ale Bulgariei, care de fapt sunt corvete

 

1. Navă de pa... (lurssen_patrol_ship_bulgaria_19566400.jpg)

Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.

Proiectul navelor de patrulare multifuncționale, care sunt de fapt corvete, a fost dezvoltat pentru Bulgaria pe baza navei de patrulare OPV90 a aceleiași companii germane Lürssen Defence. Deși datele tehnice ale navelor nu au fost dezvăluite, din surse deschise se cunoaște faptul că MMPV-urile bulgare vor avea un deplasament de aproximativ 2.300 de tone și o lungime de până la 90 de metri.

Armamentul principal al navelor va fi reprezentat de patru rachete antinavă, opt rachete antiaeriene în instalații de lansare verticale, o instalație de artilerie cu calibrul de 76 de milimetri, un modul pentru lupta în apropiere cu calibrul de 35 de milimetri și de mai multe torpile ușoare. Sistemul de informații și conducere în luptă va fi furnizat de societatea suedeză SAAB. Fiecare navă va transporta un elicopter de tip AS565 Panther.

Specialiștii militari bulgari apreciază că dotarea navelor de patrulare multirol de tip MMPV le va permite să contracareze amenințările aeriene, de suprafață și subacvatice în zona Mării Negre.

 

Bulgarii ne-au luat-o înainte. Contractul corvetelor României bate pasul pe loc

 

2. Gowind 250... (gowind-2500-naval-group_17909700.jpg)

Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

În 2019 Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și francezii de la Naval Group a fost declarată câștigătoarea licitaţiei derulate pentru realizarea programului militar de înzestrare „Corveta Multifuncțională”.

În vara acestui an s-au împlinit  patru ani de când Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și Naval Group a fost declarată câștigătoare.

Întârzierile au fost cauzate de neînțelegeri financiare. În fapt, acest lucru a fost confirmat și de oficiali francezi. E vorba de neînțelegeri financiare în cadrul Asocierii, între Naval Group și Șantierul Naval Constanța. 

De-a lungul anului trecut Ministerul Apărării a prelungit de mai multe ori termenul în care a solicitat Asocierii dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța să semneze contractul. Într-o declarație extrem de interesantă, Angel Tîlvăr a precizat, pe 14 iunie 2023, că partea franceză are la dispozitie câteva zile să semneze acordul. În caz contrar „va fi solicitat următorul” clasat pe lista ofertelor depuse în cadrul licitaţiei derulate în urmă cu mai bine de patru ani.

La aproape două luni de la această declarație nu avem o decizie oficială încă cu privire la programul „Corveta multifuncțională”.

CITEȘTE ȘI: Rusia nu poate și abandonează Proiectul 20386. Rușii visează la portavioane, dar nu vor putea finaliza construcția corvetelor stealth

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel