Bulgaria vrea să închirieze urgent avioane de luptă. Șeful Armatei bulgare optează tot pentru F-16

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Bulgaria caută să închirieze cât mai repede avioane de vânătoare pentru forţele sale aeriene. Motivul pentru care Bulgaria vrea să accelereze acest proces ţine de faptul că avioanele MiG-29 nu mai pot fi reparate, din cauza situației din Ucraina. Acestea puteau fi reparate fie de industria aeronautică din Ucraina, fie de cea din Rusia. Un alt motiv ar fi acela că ciclului de viață al acestor avioane de luptă este deja mult depășit. Astfel, Şeful Statului Major General al armatei bulgare susţine că un anumit număr de avioane de luptă F-16 trebuie închiriat de urgenţă, până vor ajunge noile F-16 Block 70/72 comandate de Bulgaria.

Şeful Statului Major General al armatei bulgare, amiralul Emil Eftimov, a precizat în timpul unui interviu acordat la 16 octombrie postului național de radio că cel mai bine pentru Bulgaria este să caute să închirieze avioane de luptă pentru următorii trei ani, iar dacă este posibil, acestea ar trebui să fie F-16.

Există două motive pentru care oficialii bulgari din ministerul apărării trebui să facă pași concreţi către acest demers: Primele avioane F-16 Block 70/72 vor ajunge în Bulgaria abia în perioada 2024-2026. Al doilea motiv este că există deja piloți bulgari instruiți pentru a pilota avioane F-16.

Publicaţia BulgarianMilitary amintește că, în urmă cu câteva zile, oficialii de la Sofia au trimis o cerere către SUA pentru o comandă suplimentară de avioane de luptă F-16.

Amiralul Eftimov a anunțat că Sofia a trimis deja scrisori de solicitare către țările partenere pentru închirierea de avioane de vânătoare F-16. Înaltul ofițer bulgar a anunțat că în acest moment nu există niciun răspuns din partea vreunei țări partenere, dar nu a dorit să spună ce țări au primit o astfel de scrisoare.

Săptămâna trecută, ministerul bulgar al Apărării a solicitat oferte pentru închirierea de avioane de vânătoare de la patru țări. Acest demers vine ca urmare a necesităţii asigurării protecţiei spaţiului aerian bulgar de către Forţele Aeriene Bulgăre, până când primele opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 vor deveni operaționale în 2027 sau 2028.

Forţele Aeriene Bulgare vor renunţa la avioanele MiG-29 în anul 2023. Doi ani mai târziu, Bulgaria ar urma să primească primele opt avioane F-16, dar va fi nevoie de doi-trei ani pentru ca Forțele Aeriene Bulgare să poată beneficia pe deplin de capacitățile noilor avioane. Conform demersurilor guvernul interimar de la Sofia, alte opt F-16 urmează să fie livrate Bulgariei în 2027, dacă acordul propus va fi semnat, a precizat Dimitar Stoianov.

Ministrul bulgar al Apărării a precizat că Bulgaria intenționează să închirieze avioanele de la una dintre cele patru țări contactate.

 

Suedia oferă Jas 39 Gripen C/D

 

Presa bulgară a publicat scrisoarea trimisă de ministrului bulgar al Apărării, Dimitar Stoianov, către omologul său suedez Peter Hultqvist. Scrisoarea este din 30 septembrie - la câteva zile după ce o delegație suedeză a vizitat Sofia.

,,În cursul discuțiilor, ni s-a propus cu amabilitate achiziționarea a 10 avioane de luptă Jas 39 Gripen C/D, care pot fi produse și livrate în termen de doi ani de la semnarea contractului. Am aprecia foarte mult primirea ofertei dumneavoastră pentru 10 avioane de luptă Jas 39 Gripen C/D, în timp util, în conformitate cu termenii discutați", se arată în scrisoare. De asemenea, Dimitar Stoianov a solicitat din partea Suediei o ofertă de leasing, deoarece ar fi o soluţie mai bună pentru Bulgaria.

"În acest moment, intenția noastră nu este de a cumpăra, ci doar de a folosi aceste avioane pentru o anumită perioadă de timp", a spus Stoianov.

Între timp, în așteptarea avioanelor fabricate de Lockheed Martin, ministerul bulgar al Apărării a lansat un proiect de renovare a bazei aeriene Graf Ignatievo, unde vor fi găzduite aeronavele.

În prezent, Bulgaria operează în principal două tipuri de avioane de luptă - avioane de vânătoare MiG-29 [12 unități] și avioane de atac Su-25 [13 unități]. BulgarianMilitary.com reamintește că, potrivit unor surse spaniole, Bulgaria ar fi furnizat prin intermediul unor terțe părți mai multe avioane Su-25 care Ucraina - această informaţie nu a fost confirmat publica de oficiali bulgari sau ucraineni.

Deși nu există informații confirmate oficial că Bulgaria a furnizat arme Ucrainei, inclusiv avioane de atac Su-25, Pentagonul a anunțat că Ucraina a primit avioane Su-25 de la un alt stat, fără a menţiona numele.

Această declarație a fost făcută în luna aprilie a acestui an de un purtător de cuvânt al Pentagonului. Dar din discursul lui John Kirby a reieșit atunci clar că țara care a dona acele avioane este un stat membru NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel