Bulgaria, nevoită să amâne pentru pe o perioadă nedeterminată trecerea de la MiG-29 la F-16 Block 70

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 Bulgaria, sursă foto: www.BNR.bg
MiG-29 Bulgaria, sursă foto: www.BNR.bg

Livrarea celor opt noi avioane de vânătoare F-16 Block 70 către Forțele Aeriene Bulgare a fost amânată pe o perioadă nedeterminată, de cel puțin câteva luni. Motivul pentru care livrarea acestor avioane către Bulgaria va întârzia este din cauza pandemie de coronavirus care a îngreunat procesul de producție al companiei Lockheed Martin, precizează publicaţia BulgarianMilitary, citând o sursă din Ministerul bulgar al Apărării.

Potrivit sursei citate, prin urmare, compania Lockheed Martin nu va avea timp să producă și să livreze toate cele opt avioane F-16 pentru Bulgaria în perioada planificată 2023-2024. Această informaţie este menționată şi de publicația militară Janes.

Contractul pentru furnizarea a opt noi F-16 în valoare 1,26 miliarde de dolaria fost semnat de Ministerul bulgar al Apărării cu compania americană Lockheed Martin, în aprilie 2020. Contractul prevedea şi o posibilă livrare a încă opt F-16 pentru Forțele Aeriene Bulgăre, dar în cazul livrării la timp a primului lot al acestor aeronave.

Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,26 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costă statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar versiunea Block 70 vine cu cele mai noi dotări disponibile pentru un avioan de vânătoare F-16. Conform planurilor oficialilor de al Sofia, aceste opt avioane F-16 ar trebui completate cu alte opt.

Conform contractului, primul F-16 este programat să fie livrat la sfârșitul anului 2022, urmând a fi folosit pentru pregătirea şi antrenarea piloților Forțelor Aeriene Bulgare. Restul de şapte vor fi livrate în etape între anii 2023-2024.

 

Rusia beneficiază de întârzierea livrării avioanelor F-16 catre Bulgaria


Bulgaria a achiziţionat opt avioane de vânătoare F-16 Block 70 pentru a renunţa definitiv, în cele din urmă, la cele 14 vechi avioane de vânătoare sovietice MiG-29, care au nevoie mai tot timpul de piese de schimb şi mentenanţă, iar contractorii ruși de la corporația MiG amână sau întârzie constant lucrările de reparaţie pentru aceste aeronave.

Publicaţia BulgarianMilitary precizează că aproape în fiecare lună, avioane militare ruse încalcă spațiul aerian al Bulgariei şi fac acest lucru deoarece Rusia cunoaște foarte bine starea tehnică a vechilor avioane de vânătoare MiG-29 ale Forțele Aeriene Bulgăre.

,,Când o aeronavă străină, neidentificată și neautorizată intră în spațiul nostru aerian [cel mai des în spațiul aerian bulgar de deasupra Mării Negre], suntem obligați să ridicăm de la sol vechile avioane MiG-29. Cu cât acestea zboară mai des, cu atât mai repede vor acumula ore de zbor și cu atât mai repede ele au nevoie de reparaţii. Cine le poate repara? Rusia. Prin urmare, cu cât MiG-urile noastre se uzează mai repede și cu cât sunt reparate mai des, cu atât mai frecvent vom plăti producătorii ruși pentru a le repara’’, precizează publicaţia BulgarianMilitary.

Amintim că, pe 24 septembrie 2021, ministerul bulgar al Apărării și-a anunțat intenția de a rezilia contractul cu Federația Rusă privind repararea și echiparea avioanelor MiG-29 aflate în serviciul Forțelor Aeriene Bulgare.

Ministerul bulgar și-a argumentat decizia prin „încălcarea termenelor pentru implementarea lucrărilor relevante”, de către corporația rusă MiG, cu care Bulgaria a încheiat un contract în valoare de 165 de milioane de dolari pentru repararea aeronavelor fabricate în Rusia.

În octombrie 2020, ministrul bulgar al apărării de la acea vreme, Krassimir Karakachanov, a declarat că Bulgaria va încerca să vândă o parte din avioanele de vânătoare MiG-29, de provenienţă sovietică, atunci când cele opt avioane F-16 Block 70 vor intra în posesia Forţelor Aeriene Bulgare.

Potrivit producătorului, compania americană Lockheed Martin, Block 70/72 este versiunea cea mai nouă și cea mai avansată a acestui avion de vânătoare, având o durată de viață cu 50% mai mare decât a versiunilor anterioare și poate fi operațional până în 2070 și chiar după, adică cel puțin 50 de ani de acum înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel