Bulgaria încearcă să iasă de sub hipnoza sovietică și demontează un monument sovietic al Armatei Roșii din Sofia.
Justificarea oficială a autorităților este că monumentul vechi reprezintă un risc pentru securitate. Dar acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul bulgar sprijină Ucraina împotriva Rusiei cu provizii militare, spre nemulțumirea președintelui său Rumen Radev. Demontarea monumentului nu a fost lipsită de proteste.
„Autoritățile regionale au decis să demonteze monumentul armatei sovietice după ce o investigație a arătat că acesta reprezintă un pericol pentru locuitorii locali”, a declarat guvernatorul Viara Todev, citat de AFP.
Sculptorul Marin Markov a declarat pentru Novinite că s-au descoperit crăpături în picioarele statuilor. „De-a lungul timpului, apa care a înghețat iarna s-a infiltrat și gheața a provocat crăpături”, a spus el.
Decizia finală de îndepărtare a monumentului a fost luată în august 2023, statuia urmând să fie mutată la Muzeul de Artă Socialistă. Potrivit unui sondaj realizat în octombrie, majoritatea locuitorilor capitalei au fost de acord cu acest lucru, doar aproximativ o treime dintre respondenți s-au exprimat atunci în favoarea conservării monumentului.
Zakharova: Un gest ostil
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Marija Zakharova, a numit-o un „nou gest ostil” al Bulgariei și a acuzat-o că „alege partea greșită a istoriei”.
Sculptura de bronz de opt metri de pe un soclu de 37 de metri înălțime de pe Bulevardul Țar Osvoboditele înfățișează un luptător sovietic care ține în mână o armă PPSh-41 și este însoțit de un bărbat și o femeie cu un copil în brațe. Monumentu a fost dezvelit cu ocazia împlinirii a 10 ani de la eliberarea Bulgariei de către armata sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Reliefurile de la baza statuii descriu scene din Revoluția din octombrie 1917 din Rusia și al Doilea Război Mondial.
Monumentul a fost pictat în mod repetat de activiști, dar nu numai în legătură cu invazia rusă a Ucrainei.
De exemplu, în 2013, la aniversarea invaziei Cehoslovaciei prin Pactul de la Varșovia în 1968, cineva a pictat relieful de pe baza statuii în roz și a atașat inscripțiile bulgară și cehă „Bulgaria își cere scuze”. Ministrul bulgar de externe la acea vreme, Kristian Vigenin, a condamnat -o ca fiind o profanare a monumentului, în timp ce Moscova cerea pedepse severe pentru vinovați.
Cu toate acestea, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, relațiile reciproce s-au răcit simțitor, iar Sofia, printre altele, a expulzat mai mulți diplomați ruși. În plus, guvernul bulgar sprijină Kievul și militar, dar președintele Radev este împotrivă. Parlamentarii bulgari i-au anulat veto-ul ultima dată la începutul lunii decembrie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News