Stoianov a subliniat că Ministerul Apărării nu va amâna termenul de o lună, la care Sofia s-a angajat. Se va face o analiză cu privire la exact ce arme poate trimite Bulgaria pentru a nu-și pierde potențialul de apărare.
"În calitate de ministru al apărării, scopul meu este să menţin capacitatea de luptă a armatei noastre. Am început deja să pregătim o analiză pentru a lua o decizie informată. Scopul nostru este să aflăm ce armament nu ar trebui să pierdem.
Furnizarea unei arme vechi în detrimentul altora vechi nu este o soluție. Da, oferă compatibilitate cu aliații noștri, dar nimic mai mult.
Dacă ne uităm la ce au primit ţările vecine de la NATO, în schimbul a ceea ce au furnizat - acestea sunt echipamente din anii 1960-1970. Asta ne dorim pentru armata bulgară? Avem nevoie de echipamente militare noi şi moderne.
Există un conflict aproape de noi şi acesta creează riscuri. Pentru a le minimiza, trebuie să avem armament adecvat. Bulgaria este un stat suveran şi punem în aplicare hotărârile Adunării Naţionale. Nu mă aşteptam să fie atât de mulţi oameni în parlament, dispuşi să modernizeze armata bulgară.", a subliniat ministrul apărării.
Dimitar Stoyanov a declarat că decizia de a cumpăra opt noi avioane F-16 este bună și a adăugat că este absolut adecvată și oportună. Dar acesta este doar un pas spre modernizarea armatei.
Foto: Dimităr Stoianov, ministru interimar al apărării, din 2 august 2022;
Dimitar Stoyanov (1968) este ministru interimar al apărării din august 2022.
În 2014, a fost numit adjunct al șefului de stat major al Comandamentului Forțelor Aeriene.
În perioada 2015-2016, a fost Șef de Stat Major al Forțelor Aeriene. Din 23 ianuarie 2017, este secretarul șef al Președintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev, în al doilea mandat al său.
Bulgaria va cumpăra obuziere de 155 mm, în timp ce Parlamentul a dat „undă verde” pentru achiziția celui de-al doilea lot de F-16 Block 70/72 Viper, în cea mai modernă versiune
Avioane F-16 americane, sursă foto: US Air Force
"Decizia de a achiziţiona aeronave noi F-16 este adecvată şi oportună. Din păcate, există o întârziere în livrarea avioanelor de vânătoare solicitate. Ar trebui să existe o platformă de înlocuire, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări europene", a precizat Stoianov, citat de fakti.bg.
În acest moment au fost formulate 13 programe de înzestrare, dintre care 3 au fost deja lansate - cel pentru F-16, pentru vehiculul de luptă de infanterie și pentru radare 3D. Potrivit lui Stoyanov, în decurs de o săptămână urmează să fie lansat un proiect pentru achiziționarea de obuziere de 155 mm.
În ceea ce priveşte comanda pentru avioanele de luptă Gripen, ministrul apărării a menţionat: "Sunt avioane moderne, pe care le-am putea avea acum şi să nu fim în acest impas. Militarii bulgari îşi îndeplinesc atribuţiile cu echipamentul pus la dispoziţie de către politicieni. Există un decalaj în procesul de modernizare, acest lucru creează şi un decalaj între noi şi aliaţii noştri din NATO. Nu mai avem timp să aşteptăm politicienii, de aceea vom începe proiectele de modernizare", a subliniat Dimităr Stoianov, citat de novini.bg.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Discuțiile privind Gripen au loc în contextul în care Bulgaria caută soluții până când primele F-16 Fighting Falcon vor ajunge din SUA. Acest lucru e așteptat să se întâmple prin 2025, dar resursa MiG-29, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare va fi epuizată la finalul anului viitor.
Bulgaria a achitat deja un prim lot format din 8 avioane F-16 Fightin Falcon, în cea mai modernă versiune Block 70/72, dar există întârzieri mari privind livrarea lor, cauzate și de contextul pandemiei de Covid-19.
În cursul zilei de ieri Parlamentul de la Sofia a dat „undă verde” pentru achiziția următorului lot format din 8 avioane F-16 Fighting Falcon Viper din SUA.
Ministerul Apărării al Ucrainei a predat Bulgariei o listă cu 30 de tipuri de arme de care Kievul are nevoie pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși.
Acest lucru a fost anunțat de ambasadorul Ucrainei în Bulgaria, Vitaly Moskalenko, scrie Europeiska Pravda.
"De la bun început am cerut Bulgariei diverse tipuri de arme. În lista furnizată de Ministerul Apărării, am notat peste 30 de articole, inclusiv cele mai necesare echipamente de apărare aeriană", a spus Moskalenko.
El a menționat că lista include, în special, sisteme S-300, precum și diverse complexe de rachete antiaeriene.
„Problema aprovizionării cu obuziere de 152 mm, instalații de artilerie autopropulsată, obuze și mortiere rămâne de asemenea relevantă”, a subliniat diplomatul.
"Anterior, am trimis o cerere pentru elicoptere și avioane Su-25 și MiG-29. Toate armele care se află în Bulgaria de pe vremea URSS sunt absolut necesare pentru noi, necesare pentru Ucraina", a conchis Moskalenko.
Ministerul rus de Externe consideră decizia Bulgariei de a oferi asistenţă militară Kievului drept un pas neprietenos (Update 09 noiembrie)
Așa cum era de așteptat, Rusia consideră decizia Bulgariei de a oferi asistenţă militară Ucrainei drept un alt pas neprietenos.
Decizia Sofiei va duce la degradarea în continuare a relaţiilor bilaterale, a declarat pe 09 noiembrie, în timpul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
"Considerăm decizia Adunării Naţionale din Bulgaria de a oferi sprijin militar şi tehnico-militar Ucrainei ca fiind un alt pas neprietenos la adresa ţării noastre, care va duce la degradarea în continuare a relaţiilor bilaterale, care şi aşa sunt deja într-o stare deplorabilă" - a spus diplomatul rus, citat de Tass, relatează Rador
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News