Vecinii de la sud de Dunăre au anunțat, prin vocea ministrului Apărării de la Sofia că au fost dispuse fonduri pentru modernizarea unui număr de 40 de tancuri T-72. Potrivit publicației Armymedia.bg care îl citează pe ministrul Krassimir Karakachanov procesul de modernizare va avea loc în Bulgaria. Nu sunt oferite mai multe informații cu privire la aceste modernizări.
Sursa citată mai anunță că două Su-25 ale Forțelor Aeriene Bulgare care au fost trimise anul trecut pentru mentenanță în Belarus vor ajunge înapoi în Bulgaria în următoarele zile. Totodată, ministrul bulgar a precizat că o delegație a guvernului de la Sofia va efectua o vizită la începutul lunii viitoare în Statele Unite ale Americii pentru a inspecta uzina unde sunt construite aeronavele F-16 ale Bulgariei, precizând că programul este în termen. Între timp, procesul de instruire al piloților continuă.
CITEȘTE ȘI: Bulgaria ar fi semnat pentru achiziţia de rachete aer-aer AIM-120C7
În ceea ce privește modernizarea tancurilor, Bulgaria nu e singura țară din regiune care modernizează T-72. În cursul anului trecut, Polonia a anunțat și ea un contract pentru modernizarea T-72 care se ridică la valoarea de 460 de milioane de dolari. Modernizarea tancurilor T-72 se va face în perioada 2019-2025.
Pe lângă tancurile sovietice, Armata poloneză a prezentat un lot de tancuri Leopard 2PL, o versiune modernizată a versiunii germane Leopard 2A4 achiziționată de Polonia în anii 2000. Modernizarea acestor tancuri se desfășoară în prezent în cooperare cu compania germană Rheinmetall și consorțiul industrial polonez - Grupul Polonez de Armament (PGZ).
TR-85 nu au fost modernizate de mai bine de un deceniu
România a deținut 30 de tancuri T-72 achiziționate la finalul anilor 1970, dar în prezent doar aproximativ cinci tancuri mai sunt în stare de funcționare. Însă față de statele din regiune, tancurile nu par un obiectiv primordial pentru România care s-a focalizat pe alte programe de înzestrare precum aeronave de vânătoare, corvete, sisteme de apărare, blindate etc.
Spre exemplu, nici tancurile românești TR-85 nu au fost modernizate de mai bine de un deceniu, de la versiunea M1 care le-a făcut compatibile cu standardele NATO.
Potrivit generalului Virgil Bălăceanu, Forțele Terestre Române au în dotare trei tipuri de tancuri. Este vorba de un batalion dotat cu TR-85M1 ”Bizonul”, un alt batalion dotat cu TR-85 iar celelalte batalioane dotate cu T-55, un tanc „depășit din toate punctele de vedere”.
Uzina Mecanică București ar putea fi testată de Armată
În ceea ce privește TR-85, la începutul acestui an, Viorel Manole, directorul Patromil a transmis la DefenseRomania o provocare pentru Uzina Mecanică București care ar putea fi testată de MApN cu comenzi suplimentare pentru TR-85M1.
„Chiar aș recomanda Armatei să testeze UMB cu niște comenzi suplimentare de TR-85M1. De la etapa în care s-a făcut omologarea lui TR-85M1, noi am intrat în Uniunea Europeană, am stabilit niște parteneriate industriale de prim rang cu Leonard, Rheinmetall, General Dynamics. Nouă acum ne e mult mai ușor să punem un motor pe care îl impune tancul”, ne-a precizat Viorel Manole, la vremea respectivă.
El a subliniat că tancul românesc TR-85M1 suferă de o mare problemă pe care o știe toată lumea: are o masă prea mare, deci caii putere pe tonă nu sunt suficienți. Însă la vremea respectivă nu puteam folosi decât motor românesc, în timp ce lucrurile în prezent s-au schimbat.
Despre TR-85M1 'Bizonul'
Programul de modernizare a TR-85M1 'Bizonul' a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.
Tancul TR 85-M1 este un tanc mijlociu, având un echipaj format din 4 militari si o greutate totala de 50 de tone.
Dotat cu un foarte puternic motor pe motorină, tancul românesc dezvoltă o viteza maximă pe șosea de 60 km/h iar pe un teren uscat fără denivelări de 40 kmh.
Ca armament, Tancul TR 85-M1 'Bizonul' este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.
De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 2000 m, și cal. 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3000 m.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News