Oficialul bulgar a prezentat, desigur, aceste informații într-un mod mai pozitiv, spunând că se face totul pentru a pregăti la timp baza aeriană Graf Ignatievo, dar a descris sarcina drept o „provocare semnificativă”. De asemenea, Atanas Zapryanov a menționat că formarea piloților este în curs și că un instructor și un pilot au fost deja instruiți.
Trebuie adăugat că, în 2022, Bulgaria a comandat alte opt F-16 similare pentru 1,3 miliarde de dolari, cu livrare începând din 2027. Prin urmare, potrivit ziarului, Sofia are un contract pentru formarea a 32 de piloți în total, dar până în prezent au fost trimiși doar 10.
În orice caz, 10 piloți nu este suficientă pentru a atinge obiectivul dorit de două echipaje pregătite pentru un avion până în 2025.
În acest context, merită să amintim că, în prezent, singurele avioane de luptă aflate oficial în serviciul Forțelor Aeriene Bulgare sunt 14 aeronave de luptă de MiG-29. Dar acestea nu sunt întreținute corespunzător.
Deoarece compania rusă Mikoian nu a reușit să îndeplinească contractul din 2018 pentru repararea avioanelor MiG-29 și în 2021 a plătit deja penalități. Prin urmare, câte dintre ele sunt în prezent în stare operaţională de zbor, ca să nu mai vorbim de luptă, este o problemă foarte discutabilă.
La 22 octombrie, Lockheed Martin a publicat fotografii care surprind primul zbor de testare al noului avion de luptă bulgar de generația a IV-a F-16 Block 70 „Viper”. Cu toate acestea, spre deosebire cum se întâmplă în cazul livrărilor standard, acest prim avion va rămâne staționat în Statele Unite, în loc să fie imediat trimis forțelor aeriene bulgare. Conform acordului, primele două F-16 bulgărești produse vor rămâne la o bază a forțelor aeriene americane pentru a fi utilizate ca platforme de antrenament, permițând piloților bulgari să exerseze și să cunoască acest avion avansat.
Bulgaria a comandat un total de 16 avioane de luptă F-16 Block 70, cunoscute și sub numele de F-16V sau „Viper”. Avioanele vor fi livrate în două loturi. Comanda inițială de opt avioane de luptă a fost făcută în 2019, iar o comandă suplimentară de alte opt avioane a fost aprobată în 2022, ca parte a unui plan pe termen lung de modernizare a Forțelor Aeriene ale Bulgariei și de renunţare la flota îmbătrânita de aeronave MiG-29.
F-16 Block 70 este printre cele mai avansate versiuni ale acestui model de avion, echipat cu mai multe sisteme care sporesc eficiența și fiabilitatea în luptă. Radarul APG-83 AESA al avionului de vânătoare oferă rază de acțiune extinsă și urmărire de înaltă precizie pentru mai multe ținte simultan.
Îmbunătățirile suplimentare pe care le are versiunea Block 70 a F-16 includ sisteme moderne de autoapărare, cum ar fi contramăsurile electronice concepute pentru a proteja avionul de apărarea antiaeriană de la sol. De asemenea, fuzelajul consolidat prelungește durata de viață operațională a aeronavei până la 12 000 de ore de zbor, minimizând solicitările de întreținere și asigurând operabilitatea pe termen lung.
Programul de pregătire pentru piloții bulgari care fac tranziția de la MiG-29 la F-16 este intensiv, necesitând timp și resurse substanțiale pentru a se asigura că sunt pe deplin pregătiți pentru această schimbare majoră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News