Această sumă rămâne totuşi de trei până la patru ori mai mică decât cea alocată de Washington apărării şi mult sub creşterile cu două cifre care reprezentau norma până în 2014.
China justifică majorarea bugetului său militar prin mai multe motive, de la nevoia de a ţine pasul cu Occidentul până la creşterea remunerării militarilor sau îmbunătăţirea apărării graniţelor prin dotarea cu noi armamente.
Anunţul de vineri survine într-un context în care anul trecut tensiunile în plan militar s-au accentuat atât cu SUA, în marea Chinei de Sud şi în legătură cu Taiwanul, cât şi cu India, aminteşte AFP.
"Vom oferi garanții financiare mai puternice pentru a sprijini în mod ferm modernizarea apărării naționale și a forțelor armate, dar și pentru a ajuta capacitățile de apărare ale Chinei să crească în acelaşi ritm cu forța să economică", a declarat Ministerul Finanțelor într-un raport, citat de Bloomberg.
Analiştii de la Bloomber sugerează că această creștere a cheltuielilor pentru apărare vine după ce China, în decursul anului 2020, a fost parte a unor uşoare ciocniri militare cu India, la granița sa, dar şi pe măsură ce Beijingul încearcă să-și modernizeze armata pentru a o face mai competitivă cu cea a SUA.
Bloomber aminteşte că premierul chinez Li Keqiang a declarat recent că Beijingul va stimula pregătirea militară la nivel general, va face planuri pentru a răspunde riscurilor de securitate în toate domeniile și pentru toate situațiile și va spori capacitatea strategică a militarilor de a proteja suveranitatea, securitatea și interesele în materie de dezvoltare economică ale Chinei.
De amintit că, președintele chinez Xi Jinping a promis că va face ca ţara să să devină o mare putere militară în următoarele decenii. El s-a angajat să finalizeze modernizarea forțelor armate ale Chinei până în 2035 și să construiască o armată de talie mondială capabilă să câștige războaie în toate teatrele până în 2050.
Cifra cheltuielilor militare ale Chinei sunt atent urmărită de SUA și de factorii de decizie din Asia, deoarece este una dintre puținele date oficiale disponibile care ajută la măsurarea dezvoltării Armatei Populare de Eliberare.
Mulţi analişti militari susţin că mare parte din cheltuielile militare ale Chinei depășesc cu mult cifra oficială prezentată în fiecare an, deoarece pentru că nu sunt incluse cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare militară.
În ianuarie, cercetătorii de la Stockholm Internaţional Peace Research Institute au actualizat modul în care calculează cheltuielile de apărare ale Chinei pentru 2019, estimând cheltuielile națiunii asiatice la 1,66 trilioane de yuani, sau cu 38% mai mult decât cifra oficială.
Acest lucru se ridică la 1,7% din produsul intern brut al Chinei pentru anul respectiv, potrivit institutului, în timp ce SUA au cheltuit 3,4% din PIB pentru apărare în 2019.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News