Bucureștiul onorează memoria lui Alexei Navalnîi: Ambasadorul României la Moscova depune flori la monumentul dedicat victimelor represiunii sovietice

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

România are un mesaj de susținere pentru cetățenii ruși care încă mai cred în democrație.

Ambasadorul României în Rusia, Cristian Istrate, a vizitat marți Monumentul Solovetsky, ridicat în Piața Liubianka din Moscova. Ambasadorul României a depus flori în memoria opozantului președintelui rus Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care a murit într-o închisoare din Cercul Arctic în timp ce ispășea o condamnare de 19 ani pentru acuzația de extremism.

”La instrucțiunile MAE român, ambasadorul la Moscova a depus flori la Piatra Solovetsky, pentru a deplânge moartea neașteptată și șocantă a lui Alexei Nnavalnîi. Gândurile noastre se îndreaptă către familia lui și la toți oamenii din RU care își doresc democrație, libertate și demnitate”, se arată în mesajul postat de MAE român.

Gestul ambasadorului României este similar cu cele făcute și de alți ambasadori acreditați la Moscova.

Astfel, acțiuni similare (care pot fi văzute și ca o formă de protest diplomatic, informal) au făcut și ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy; ambasadorul britanic în Rusia, Nigel Casey; ambasadorul suedez în Rusia, Karin Olofsdotter sau ambasadorul olandez în Rusia, Gilles Beschoor Plug.

 

”Îndemnăm Rusia să efectueze o investigație transparentă și cuprinzătoare”

 

Cu câteva zile în urmă, declarația Președintelui României îndemna Rusia ”să efectueze o investigație transparentă și cuprinzătoare”.

Postarea președintelui Klaus Iohannis pare că este redactată acum 4-5 ani, când încă mai aveam impresia că în Rusia încă există stat de drept, și nu în anul 2024 - după 24 de luni de invazie care calcă în picioare dreptul internațional, cu orice opoziție internă adusă la tăcere.

Redăm mesajul din 16 februarie 2024, la câteva ore după anunțul morții lui Navalnîi.

”Profund întristat de vestea că Alexei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii lui. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Îndemnăm Rusia să efectueze o investigație transparentă și cuprinzătoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel