Cu toate acestea, este puțin probabil ca Moscova să poată strânge suficient personal, chiar dacă ar fi vorba de constituirea unei singure mari unități de nivel armată, fără a organiza un nou val de mobilizare obligatorie, consideră Londra.
Strategia de a constitui mari formațiuni noi și așa-zise “autosuficiente” - în măsură să susțină o gamă largă de operații militare fără sprijin din partea altor unități luptătoare sau de sprijin - cum ar fi Armata a 25-a de arme întrunite, este o schimbare majoră în abordarea Moscovei față de utilizarea rezervelor sale, a observat Ministerul Apărării din Regatul Unit.
Anterior, armata rusă a completat formațiunile deja existente sau a folosit rezerviști mobilizați pentru a constitui regimente de infanterie destinate apărării teritoriale. Singura excepție a fost Corpul 3 Armată, creat în vara anului 2022, care a avut în general performanțe slabe.
Analiza britanică vine după ce, în urmă cu două luni, pe 02 iunie, șeful Direcției principale organizare - mobilizare din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ruse, general colonel Yevgeny Burdinsky, a anunțat că, în cursul acestui an, vor fi formate două Regiuni Militare, două armate de arme întrunite și aeriene, precum și cinci divizii și 26 de brigăzi.
Deși noile formațiuni vor fi cel mai probabil desfășurate ca rezerve în Ucraina, Kremlinul încearcă astfel să-și consolideze pe termen lung forțele cu care să facă față unei eventuale reacții a NATO, se arată în analiză.
De altfel, Ministerul rus al Apărării nu s-a ferit să anunțe, pe 3 iulie, că a luat decizia de a reacționa la întărirea pozițiilor NATO în direcția Nord. Astfel, după aderarea Finlandei și primirea iminentă a Suediei în cadrul Alianței, în compunerea Flotei de Nord va apărea o armată de arme întrunite “cu misiunea principală de a apărarea Peninsulei Kola, împreună cu toate bazele militare și întreprinderile Complexului Militar Industrial aflate pe teritoriul acesteia”.
Trei zile mai târziu, cotidianul rus Izvestia informa că au fost aprobate planurile de înființare a Regiunilor Militare Leningrad și Moscova, care vor deveni operaționale începând cu data de 01 septembrie a acestui an. ,,Regiunea Militară Leningrad va fi reînființată pentru a contracara amenințările din Finlanda și Estonia, în timp ce Regiunea Militară Moscova va fi responsabilă de direcția ucraineană”, consemnează sursa rusă.
Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, de la începutul anului 2022 Rusia a mobilizat cu forța între 55.000 și 60.000 de persoane din teritoriile ocupate ale Ucrainei.
De asemenea, Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, a votat pe 25 iulie creșterea vârstei maxime de recrutare de la 27 la 30 de ani, demonstrând astfel eșecul Rusiei de a-și izola populația de efectele războiului.
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a semnat un proiect de lege pentru a crește treptat limita superioară de vârstă pentru rezerviști, ofițerii superiori fiind în măsură să fie mobilizați până la vârsta de 70 de ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News