Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO

Un avion Typhoon al RAF interceptează o aeronavă rusă IL-20 COOT A în iunie 2023. Sursa foto: Ministerul britanic al Apărării.
Un avion Typhoon al RAF interceptează o aeronavă rusă IL-20 COOT A în iunie 2023. Sursa foto: Ministerul britanic al Apărării.

Incursiunile avioanelor rusești în apropierea teritoriului NATO sunt din ce în ce mai dese, într-un moment în care discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea focului în Ucraina sunt în impas.

Avioanele de luptă ale RAF, Eurofighter Typhoon, au fost ridicate de două ori în doar 48 de ore, din cauza avioanelor rusești care se apropiau de spațiul aerian NATO, scrie TheTelegraph.

Avioanele britanice, staționate în Polonia, au fost trimise să intercepteze avioanele Kremlinului deasupra Mării Baltice.

Marți, două Eurofighter Typhoon au decolat de la Baza Aeriană Malbork pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc. Două zile mai târziu, o a doua pereche de "Taifunuri" a decolat, când o aeronavă neidentificată a fost detectată când decola din Kaliningrad, enclava rusă puternic militarizată, situată între Polonia și Lituania.

Luke Pollard, subsecretar de stat parlamentar în Ministerul Apărării, a transmis un mesaj foarte ferm de sprijin pentru aliați: „Regatul Unit este neclintit în angajamentul său față de NATO. Această misiune demonstrează capacitatea noastră de a opera umăr la umăr cu cel mai nou membru al NATO, Suedia, și de a apăra spațiul aerian al alianței oriunde și oricând este nevoie, făcându-ne în siguranță acasă și puternici în străinătate”, a spus acesta.

Avioanele RAF, care au sediul în mod normal la RAF Lossiemouth din Scoția, au fost dislocate în Polonia în urmă cu trei săptămâni împreună cu aproape 200 de soldați britanici. Misiunea lor include o strânsă cooperare cu Forțele Aeriene Suedeze.

Comandantul Forțelor Aeriene Christopher Jacob a spus că avioanele sunt gata să „apere, să descurajeze și să protejeze împotriva oricărei amenințări”.

 

Negocierile au stagnat, avioanele rusești sunt tot mai prezente la frontiera NATO

 

Avioanele militare rusești au testat în mod regulat apărarea antiaeriană NATO de când a început războiul din Ucraina, în februarie 2022.

În noiembrie, aeronavele Typhoon britanice au interceptat un bombardier rusesc deasupra Mării Nordului.

În februarie, Norvegia a trimis avioane F-35 pentru a intercepta două bombardiere rusești și escorta lor în Arctica.

Recentele incursiuni ale avioanelor rusești survin în vreme ce discuțiile de încetare a focului dintre SUA și Rusia par să stagneze.

Președintele american Donald Trump a sugerat chiar că Washingtonul s-ar putea retrage din discuțiile de pace dacă nu se fac progrese în curând. Secretarul de stat Marco Rubio a avertizat că SUA „nu vor continua acest efort în săptămânile și lunile următoare” și a spus că au alte priorități.

Luna trecută, Kremlinul a respins o propunere de încetare a focului a SUA pe care Kievul a acceptat-o, iar atacurile rusești asupra zonelor civile au continuat cu o ferocitate necruțătoare.

Sâmbătă, Vladimir Putin a anunțat un „armistiu de Paște” de 30 de ore și a ordonat trupelor sale să oprească temporar operațiunile militare. Între timp, liderii europeni se pregătesc pentru posibilitatea unui acord de pace.

„Coaliția de voință”, condusă de Marea Britanie, se pregătește să desfășoare trupe de menținere a păcii în Ucraina dacă se ajunge la un acord de încetare a focului. Trupele britanice s-ar alătura aliaților pe teren pentru a descuraja alte incursiuni rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel