Rușii avansează, dar problemele lor cresc. Brigada rusă de elită a capturat Vuhledar cu 80% pierderi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri ale Armatei ruse / ministerul apărării de la Moscova, facebook
Tancuri ale Armatei ruse / ministerul apărării de la Moscova, facebook

Rușii nu își opresc avansul în estul Ucrainei, unde se apropie de Kurachov și Pokrovsk. Ei își folosesc superioritatea în numărul de oameni și principal, dar superioritatea în numărul de obuze de artilerie trase este în scădere, scrie The Economist.

La acest moment, devine clar că Rusia nu are puterea de a lansa o ofensivă majoră, în timp ce Kievul pare că și-a ajustat strategia și nu mai încearcă să postreze teritoriu cu orice preț, retrăgându-se din acesta dacă este necesar. În același timp, ucrainenii încearcă și reușesc să provoace cele mai mari pierderi posibile inamicului, a relatat The Economist.

Așa cum arăta și DefenseRomania, pierderile rusești se ridică la o mie de soldați pe zi (suma morților și răniților), iar agresorul pierde foarte multe echipamente. Oficialii Pentagonului declarau că Rusia,a pierdut peste 600 de mii de militari, practic, dublul trupelor angrenate la începutul invaziei din 22 februarie 2022.

La nivel de echipamente de luptă, majoritatea vehiculelor blindate mai moderne, aruncate în luptă în primele luni de război a fost distrusă.De asemenea, stocurile de vehicule blindate din epoca sovietică se pot epuiza anul viitor, dacă se păstrează nivelul actual al pierderilor. Pentru Rusia, acestea sunt cruciale, deoarece producția nouă nu pare a fi suficientă pentru a înlocui pierderile.

Totuși, situația producției ruse este mai complexă. O analiză citată de Atlantic Council, estimează că Rusia poate crește ritmul producției ar putea fabrica anual o mie de tancuri, la nivelul anilor 2025/2026.

 

 

La Vuhledar, trupele de elită au rămas doar cu 20% din efective

Revenind la numărul pierderilor de militari, rușii încep să aibă probleme în avansul lor către Pokrovsk și Ceasiv Iar. Înaintarea către Pokrovsk a încetinit substanțial.

Analistul german și politicianul CDU Nico Lange consideră că Rusia nu are puterea de a lansa o ofensivă majoră asupra Pokrovsk, chiar dacă artileria s-a apropiat de oraș.

De asemenea, succesul de la Vuhledar (de unde ucrainenii s-au retras zilele trecute) i-a costat scump pe ruși în ultimii doi ani.

Potrivit BBC în limba rusă, citat de NewVoice, pierderile Brigăzii 155 de elită a Flotei Pacificului a Federației Ruse, care luptă în apropiere de Vuhledar în regiunea Donețk încă din toamna anului 2022, se ridică la aproximativ 2.400 de persoane. Practic, Brigada a pierdut aproximativ 80% din soldați. Din cei 3.000 de oameni inițiali, au mai rămas doar 600.

 

Muniția nord-coreeană păstrează avantajul cantitativ pentru ruși

Nici măcar raportul obuzelor de artilerie trase nu mai este atât de nefavorabil pentru Ucraina ca anul trecut, iar la începutul acestui an, când era unu la zece, acum este unul la 2,5. 

Rușii își mențin superioritatea în numărul de obuze trase doar datorită furnizării de muniție din Coreea de Nord. Cu toate acestea, această muniție nu este de încredere.

Rusia este departe de obiectivul său principal de a stabili controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk până la sfârșitul acestui an.

Mai mult, deși Federația Rusă și-a stabilit obiectivul de a împinge forțele ucrainene din regiunea Kursk până la începutul acestei luni, acum se pare că va dura mai mult timp și va necesita mult mai mult efort.

Ocuparea ucraineană în curs a unei părți a regiunii Kursk a Rusiei este cea care a expus limitele mașinii de război a Kremlinului, scrie editorul Atlantic Council, Peter Dickinson.

Reacția la incursiunea în regiunea Kursk a arătat slăbiciuni în Armata rusă, dar Rusia nu poate fi subestimată, crede acesta. 

 

Succese în domeniul propagandei

 

Cu toate acestea, Rusia se descurcă excelent în domeniul războiului informațional, în care Lange spune că serviciile ruse fac progrese.

Moscova reușește să convingă Occidentul că Ucraina nu poate câștiga, așa că liderii occidentali folosesc aceste cuvinte ca justificare pentru reducerea sprijinului militar. El a subliniat că ajutorul promis vine cu întârziere sau nu este oferit deloc.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Analistul american Phillips O'Brien a mai menționat că volumul ajutorului militar acordat Ucrainei din partea Statelor Unite în acest an a scăzut semnificativ față de 2023.

Mai mult, este limpede că tot Occidentul așteaptă rezultatele alegerilor din SUA. Moscova vede asta și va încerca să speculeze acest context.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel