Brigada „Argedava” la ceas aniversar - 115 ani de istorie. Urmează o transformare radicală a marii unități în următorii ani

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu efective și tehnică la exercițiul multinațional "ARGEDAVA 21". Sursa Foto: MApN.
Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu efective și tehnică la exercițiul multinațional "ARGEDAVA 21". Sursa Foto: MApN.

Pe 1 aprilie, Brigada 1 Sprijin Manevră „Argedava” a sărbătorit 115 ani de la înființare. La eveniment au luat parte comandanții de ieri și de azi ai structurii, militarii unităților subordonate și numeroși invitați. Cei mai merituoși militari ai marii unități au fost decorați cu Emblema de Merit în Serviciul Armatei României, Emblema de Merit Partener pentru Apărare și Emblema de Merit în Slujba Păcii în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor.

„De la înființare până în prezent, ați tins să fiți tot mai buni, onorând valorile și tradițiile de luptă ale înaintașilor dumneavoastră prin profesionalismul, abnegația și dăruirea de care dați dovadă în fiecare zi! Sunteți un colectiv de oameni hotărâți, cu un evident potențial de a duce mai departe, cu succes, bogatele tradiții de luptă ale Brigăzii 1 Sprijin Manevră „Argedava”, a subliniat, în cuvântul său, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul de brigadă Daniel Pop, citat de serviciul de presă al Ministerului Apărării.

În prezent, misiunile Brigăzii 1 „Argedava” sunt în curs de redefinire, anunțând o schimbare a modului în care diviziile din Armata României vor lupta într-un eventual război din următorii 5 – 10 ani.

Brigada „Argedava”, considerată cea mai bună și mai modernă brigadă de infanterie din Forțele Terestre Române, a fost aleasă pentru a deveni prima mare unitate multifuncțională din Armata României. Procesul de transformare a început în 2023 și se va încheia la finalul acestui an

De la începutul anului, Brigada a primit un nume și evident un nou set de misiuni. Din brigadă mecanizată a devenit brigadă destinată sprijinului manevrei – un tip de structură existentă doar în Forțele Terestre americane.

Procesul de reorganizare se desfășoară sub îndrumarea Brigăzii 226 Îmbunătățire Manevră (226th Maneuver Enhancement Brigade -  226th MEB) din Garda Națională Alabama, conform unui articol din 1 aprilie 2023 al Trustului de Presă al Ministerului român al Apărării.

După finalizarea reorganizării, Brigada 1 „Argedava” va deține suficiente capabilități și abilități pentru a asigura desfășurarea operațiilor în zona de spate a unei divizii mecanizate. Marea unitate va include structuri de parașutiști, CBRN, CIMIC, geniu, poliție militară, artilerie, apărare antiaeriană, precum și de sprijin logistic, fiind prima mare brigadă cu o asemenea structură din armata română.

Acest tip de brigadă destinată sprijinului manevrei a fost constituită în cadrul diviziilor americane ca o necesitate a comandantului diviziei de a coordona mai bine acoperirea spatelui dispozitivului de luptă, în special pe timpul ofensivei când forțele sunt desfășurate pe o adâncime mărită. Astfel, brigada multifuncțională preia sarcini de luptă (acoperirea antiaeriană, sprijin cu artilerie sau lupte cu forțe speciale/clasice inamice infiltrate etc.), fluidizează sprijinul pentru brigăzile luptătoare, lucrează cu civilii, execută activități de deminare sau amenajare genistică, asigură securitatea generală în spatele frontului inclusiv a căilor de comunicații.

Scurt istoric al unității

De-a lungul existenței sale de peste 100 de ani, unitatea a servit în locuri și momente cheie ale istoriei României. Actualele generații care servesc în cadrul brigăzii, stau pe umerii și faptele de vitejie ale înaintașilor care au luptat în această unitate.

În 1909, prin Înaltul Decret 1459, se înființa la Constanța Regimentul 36 Infanterie ”Vasile Lupu”. Un an mai târziu, unitatea se mută la Cernavodă, intrând în compunerea Brigăzii 18 Infanterie.

Regimentul 36 Infanterie a luptat în al Doilea Război Balcanic din 1913. După încheierea luptelor, unitatea rămâne dislocată la Turtucaia (actualmente Tutrakan/ Bulgaria).

În Primul Război Mondial, regimentul a luptat pentru prima dată la Turtucaia (20 – 24 august 1916), unde a înregistrat pierderi foarte mari. Din efectivele rămase ale regimentelor 36 și 76 Infantere se va constitui Regimentul 36/ 76 Infanterie. Această unitate va participa, în perioada septembrie-noiembrie 1916, la luptele de la Arefu, Valea Topologului, Câmpulung, Lereşti, Albeşti şi Stoieneşti.

În perioada iulie-august 1917, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” va participa la luptele de la Mărăşeşti şi de pe Valea Zăbrăuţului, acoperindu-se de glorie. După refacerea capacității de luptă, va participa, în decembrie1917, la dezarmarea trupelor ruseşti din nordul Moldovei și asigurarea ordinii și liniștiștii publice în zonă. Începând cu luna iulie 1918, va trece la apărare pe frontiera de pe Nistru, între Hotin și Ataki, iar în ianuarie 1919 va participa la înfrângerea rebeliunii bolșevice din zona Ataki. Pe 5 ianuarie 1920, regimentul a revenit în garnizoana Turtucaia.

Participarea în Doilea Război Mondial

La 3 septembrie 1942, regimentul începe deplasarea spre front, ajungând la Cotul Donului pe 10 cotombrie. Primește botezul focului în perioada 17 – 19 octombrie 1942. Până la 19 noiembrie, regimentul va respinge atacurile locale ale forțelor rusești. După declanșarea ofensivei generale de către forțele rusești, la 19 noiembrie 1942, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” a suferit pierderi mari. Pe 21 noiembrie, efectivele care au scăpat din încercuire, au început retragerea prin marş forţat în Transnistria care a durat până în februarie 1943, unde a îndeplinit misiuni de pază și apărare până în august 1943. Regimentul a revenit în garnizoana Cernavodă la 10 septembrie 1943.

Imediat după 23 august 1944, a participat la dezarmarea trupelor germane din Dobrogea şi din localităţile Ciulniţa şi Buftea. În perioada 7 septembrie - 25 octombrie 1944 a luptat pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, remarcându-se la Corneşti, Oarba de Mureş (Dealul Sîngiorgiului), Apahida, Nadişul Hododului, Corund, Supurul de Jos și Carei.

În perioada noiembrie-decembrie 1944, Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu” a luptat pe teritoriul Ungariei în zonele Tiszaloc, Mohos, Szerencs, Bekecz Mihoc, Valea Sajo şi Boldva pentru ca în ianuarie-mai 1945 să lupte în Cehoslovacia, cele mai importante acțiuni fiind în zonele Szina-Torno, Rosenau, masivul Javorina, Banska-Bistrita, Kremnica, masivele Tatra şi Carpaţii Albi, Strany.

La 12 mai 1945, participarea Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu” la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu luptele pentru cucerirea postului de radio Donau.

Perioada postbelică

Regimentul 36 a fost desființat în 1947, fiind reînființat ca Regimentul 42 Mecanizat în 1951. În 2001, unitatea a devenit Brigada 34 Mecanizată Teritorială „Vasile Lupu”, iar la 1 iunie 2005 și-a schimbat numele în Brigada 34 Infanterie Ușoară „Vasile Lupu”. Între 2009 și 2010, brigada a fost transformată în Brigada 1 Mecanizată, primind numele de onoare „Argedava”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel