BRICS își deschide larg porțile pentru Sudul Global: Moscova susține că încă 34 de state sunt interesate

BRICS - brics2023.gov.za / pexels
BRICS - brics2023.gov.za / pexels

Pe măsură ce liderii membrilor BRICS se pregătesc pentru cel de-al 16-lea summit de la Kazan, Rusia, una dintre problemele cheie va fi lista tot mai mare a țărilor care doresc să devină parte a acestei organizații.

BRICS, fondată de China, Rusia, India și Brazilia și la care Africa de Sud s-a alăturat în 2011, a cunoscut o expansiune istorică la 1 ianuarie 2024, când au fost admiși noi membri.

După ce timp de 14 ani a păstrat un format restrâns la cele 5 țări fondatoare (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), devine tot mai clar că Rusia vrea să extindă cât mai mult grupul statelor BRICS pentru a pune presiune pe statele occidentale, dar și pentru a-și recupera din pierderile cauzate de compromiterea relațiilor cu Europa și SUA.

Astfel, după includerea, în ianuarie 2024 a încă 4 state (Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite), presa din Rusia relatează că aproximativ 34 de țări și-au exprimat interesul de a adera la BRICS, printre care se numără Malaezia, Thailanda, Nigeria, Bolivia și chiar Turcia, un membru NATO.

Sri Lanka este ultima țară care s-a alăturat listei de candidați, după ce ministrul lor de externe Vijitha Herath și-a anunțat cererea de aderare la summitul de la Kazan.

”Această extindere demonstrează atractivitatea BRICS pentru țările din Sudul Global care caută oportunități economice și platforme alternative de cooperare”, notează propaganda rusă.

 

Atractivitatea investițiilor

 

Odată cu noii membri, BRICS a crescut la 35,6% din PIB-ul mondial, depășind G7 în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, susține presa rusă de propagandă, subliniind influența economică în creștere a grupului.

Wang Youming , directorul Institutului pentru Țări în Dezvoltare din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale, subliniază că atracția cheie a BRICS este tocmai populația mare a membrilor săi, care reprezintă o piață uriașă, resurse și energie bogate și un potențial investițional mare.

BRICS, pe lângă faptul că reprezintă oportunități economice, servește și ca platformă pentru evidențierea intereselor țărilor în curs de dezvoltare pe scena globală.

Popularitatea BRICS este legată de ascensiunea Sudului Global, care pentru o lungă perioadă de timp nu a avut o influență semnificativă în afacerile internaționale, iar acum caută o mai mare autonomie și o poziție mai egală.

Analiștii ”nealiniați” subliniază că BRICS nu urmărește să fie o organizație anti-occidentală, ci urmărește să creeze o ordine economică internațională mai echitabilă care să includă țările în curs de dezvoltare, fără dominația marilor puteri. Wang explică că filozofia BRICS nu este de a lua o bucată din plăcintă din Occident, ci de a crea o ”plăcintă” mai mare și de a o împărți în mod egal între toți participanții.

Nu se vorbește nimic de cât de presată este Rusia să-și găsească noi piețe de desfacere, după ce giganți ruși precum Gazprom, Lukoil sau Rosneft au rămas cu ”mărfurile pe stoc”, în contextul sancțiunilor occidentale și sistării cvasi-totale a gazelor și petrolului pentru Europa.

Summitul de la Kazan reprezintă, prin urmare, un moment crucial pentru viitorul BRICS, deoarece organizația crește și atrage mai multe țări care doresc să profite de oportunitățile economice pe care le oferă, continuând în același timp să construiască o platformă pentru o economie globală mai egală. sistem.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel