BRICS e gata să devină BRICS+ pentru a schimba ordinea mondială, dar are o problemă: Mai mulți membri înseamnă mai multe interese divergente

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
BRICS - brics2023.gov.za / pexels
BRICS - brics2023.gov.za / pexels

BRICS a aprobat joi admiterea de noi membri într-un efort de a accelera schimbarea ordinii mondiale pe care o consideră depășită, dar nu a luat în considerare înlocuirea sistemului internațional de plăți, care include SWIFT, scrie Reuters.

La summitul de la Johannesburg, cele cinci țări BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au decis să permită Arabiei Saudite, Iranului, Etiopiei, Egiptului, Argentinei și Emiratelor Arabe Unite să li se alăture, gest care are ca scop creșterea influenţei globale a blocului politico-economic.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că țările BRICS vor primi mai mulți membri în grup, dar aceștia vor fi acceptați în funcție de importanța lor geopolitică, nu în funcție de ideologia guvernelor lor. „Ceea ce este important nu este persoana care guvernează, ci importanța țării”, a spus Lula la o conferință de presă înainte de a părăsi Africa de Sud. „Nu putem nega importanța geopolitică a Iranului și a altor țări care se vor alătura BRICS”, a adăugat el.

Peste 40 de țări și-au exprimat interesul pentru aderarea la BRICS, iar 22 de țări au solicitat oficial admiterea în bloc, care reprezintă astăzi aproximativ 40% din populația lumii și un sfert din produsul intern brut global. Există un set divers de potențiali candidați, în mare parte motivați de dorința de a egaliza condițiile globale, pe care mulți le consideră în detrimentul lor și sunt atrași de promisiunea BRICS de a echilibra ordinea mondială.

Lula a sugerat că următorul pas important ar fi o întâlnire a țărilor G7 și BRICS.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, gazda summitului BRICS, a anunțat joi că noile țări candidate vor fi admise de la 1 ianuarie 2024.

Sistemul de plată BRICS nu va înlocui SWIFT

Ministrul de Finanțe din Africa de Sud, Enoch Godongwana, a declarat că BRICS nu va înlocui sistemul internațional de plăți, care include SWIFT, ci va lua în considerare opțiuni pentru a crea un sistem care să întărească comerțul cu monedele locale.

Dedolarizarea este o prioritate specială pentru Rusia, deoarece economia sa a fost lovită de sancțiunile impuse de Occident asupra invaziei Rusiei în Ucraina și a exclus Rusia din sistemul de plăți SWIFT.

Crearea unei monede comune a blocului BRICS, idee propusă de președintele brazilian Lula da Silva, nu a fost pe ordinea de zi a ședinței miniștrilor de finanțe de la întâlniri, a spus Godongwana, deoarece implementarea ei ar fi „problematică”. „Trebuie să ai o singură bancă centrală. Este o mare provocare și în cazul nostru ar implica schimbări constituționale majore”, a spus el.

Discuții intense

Discuția privind extinderea a fost subiectul cheie al summit-ului de trei zile și a avut loc în ciuda dezacordurilor privind numărul de noi membri și viteza de integrare a acestora.

Deși grupul reprezintă 40% din populația lumii și un sfert din produsul intern brut global, din cauza eșecului membrilor să cadă de acord asupra unei viziuni coerente, BRICS nu a reușit să se impună ca o politică globală ca jucător economic important.

Președintele chinez Xi Jinping a salutat „expansiunea istorică”, iar Iranul a salutat „succesul strategic al politicii sale externe”, relatează AFP. El adaugă că s-au scurs puține informații despre metoda electorală, deoarece discuțiile au avut loc cu ușile închise.

 

Viitorul BRICS: mai mulți membri, mai multe interese divergente

 

Potrivit experților, BRICS nu are asigurat un viitor luminos: India nu are încredere în ambițiile rivalului său, China, iar Brazilia se teme că își va vedea influența diluată, în urma extinderii.

„Discuțiile au fost destul de intense și nu au decurs fără probleme”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care și-a reprezentat țara în locul președintelui Vladimir Putin, care nu a venit la summit pentru că i-a fost emis un mandat de arestare din cauza deportarea copiilor ucraineni în Ucraina.

În curând, blocul va include „cel mai mare rival geopolitic american – China , dar și aliatul strategic istoric american – Arabia Saudită și două „state paria din punct de vedere occidental – Rusia și Iran”, spune grupul de schimb de opinii Oxford Economics Africa.

Ziyanda Stuurman, din grupul de experți Eurasia Group consideră că „este posibil ca creșterea numărului de membri să facă grupul mai divizat din punct de vedere geopolitic”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel