Publicitate
Portavionul era retras din serviciu încă din 2017. Nava a fost cumpărată de brazilieni din Franța la începutul anilor 1990, purtând inițial denumirea de Foch.
Foch a intrat în serviciul Franței în 1963. Portavionul a fost vândut Braziliei care l-a redenumit Sao Paulo. Nava a fost vândută ca urmare a numeroaselor probleme tehnice și a faptului că francezii finalizaseră Charles de Gaulle.
Sao Paulo a suferit numeroase defecțiuni tehnice, iar unul din accidente a dus și la moartea a trei marinari brazilieni. Brazilia a încercat să efectueze în 2010 unele modernizări ale portavionului, inclusiv la sistemul de catapultare, dar problemele pentru Sao Paulo au continuat.
În 2017 din cauza constrângerilor bugetare și a situației tehnice, Brazilia a pus punct investițiilor iar Sao Paulo a fost retras din serviciu.
În cele din urmă nava a fost scoasă la licitație pentru a fi dezmembrată. Și, potrivit francezilor de la Opex360, Sao Paulo va ajunge în Turcia, licitația fiind câștigată de o companie turcă.
Portavionul brazilian Sao Paulo a fost cumpărat de Turcia pentru a fi dezmembrat
E vorba de compania Comack Maritima care a participat la licitație în numele companiei turcești SOK Denizcilik. Suma pentru care a fost vândut portavionul către turci este de aproximativ 1.6 milioane de euro.
Portavionul urmează să traverseze din nou Atlanticul, de această dată remorcat, pentru a ajunge la șantierul naval din Izmir, Turcia. Acest lucru se va întâmpla cel târziu în luna iunie.
Citând presa din Brazilia și Turcia, francezii precizează că acordul include o clauză care stipulează că nava trebuie demontată într-o manieră ecologică la standardele aprobate de Uniunea Europeană.
Interesant este că site-ul turc de specialitate Vira Haber a făcut ironic o paralelă cu portavionul sovietic Varyag, cumpărat de o companie din China de la Ucraina după prăbușirea Uniunii Sovietice. Atunci chinezii au spus că îl vor transforma într-un cazino pe apă, dar a fost în cele din urmă predat Armatei care l-a recondiționat și modernizat, devenind cunoscutul portavion de azi al Chinei - Liaoning.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News