Bosnia: Fost general, condamnat la 10 ani de detenţie pentru crime comise de jihadişti în anii '90

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Un fost general al forţelor musulmane din Bosnia a fost condamnat, de o instanță bosniacă, la 10 ani de închisoare pentru crime de război comise de jihadişti străini în conflictul din anii '90. Decizia nu este definitivă.

Un tribunal din Sarajevo l-a găsit vinovat pe Sakib Mahmuljin, în calitate de responsabil ierarhic, de moartea a mai mult de 50 de prizonieri de război sârbi în regiunea Vozuca şi Zavidovici, în nord-estul ţării, transmite Agerpres, citând AFP.

Crimele au fost comise de unitatea El Moudjahid, constituită din sute de jihadişti, mai ales străini, veniţi din ţări africane, din Orientul Mijlociu şi chiar din ţări occidentale. Unitatea, care includea şi musulmani bosniaci, făcea parte din corpul al 3-lea al armatei bosniace comandate de Sakib Mahmuljin.

Potrivit unui comunicat al tribunalului, inculpatul 'nu a reuşit să împiedice să fie comise crime de război şi tratamente inumane' şi nici 'să facă astfel încât autorii acestor crime să fie pedepsiţi'.

Generalul se face vinovat și de tortură

 

Sakib Mahmuljin, în vârstă de 68 de ani, a mai fost găsit vinovat, în calitatea sa de comandant, de torturarea mai multor civili, răniţi şi prizonieri de război.

Condamnarea sa este una din puţinele dictate împotriva unor foşti responsabili militari de rang înalt ai forţelor bosniace (musulmane) pentru crime comise în timpul conflictului intercomunitar (1992-95).

Potrivit procurorilor, faptele imputate au avut loc între iulie şi octombrie 1995, în urma a două ofensive întreprinse de forţele bosniace, mai ales după arestarea la 11 septembrie 1995 a 63 de soldaţi ai forţelor sârbe bosniace şi a trei civili.

Identitatea jihadiştilor nu a fost comunicată.

Apărarea argumentase că Sakib Mahmuljin 'nu avea controlul efectiv asupra unităţii' respective. Verdictul poate fi atacat cu recurs.

Unitatea El Moudjahid îşi câştigase o reputaţie sinistră din cauza atrocităţilor săvârşite asupra prizonierilor de război sârbi sau croaţi în Bosnia.

Majoritatea acestor luptători islamişti au plecat din ţară după război, la presiunea Statelor Unite, care au găzduit la sfârşitul lui 1995 negocierile pentru acordul de pace de la Dayton. Unii au rămas însă, după ce au obţinut cetăţenia bosniacă, mai ales prin căsătorii cu localnice.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi peste 2 milioane de refugiaţi, adică jumătate din populaţia bosniacă de atunci.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel