Borrell: Miniștrii UE vor lua în considerare un răspuns la jocul „inacceptabil” al Ungariei

Premierul Ungariei Viktor Orban, primit de președintele Rusiei Vladimir Putin. Photo source: Viktor Orban @OFFICIALFACEBOOK
Premierul Ungariei Viktor Orban, primit de președintele Rusiei Vladimir Putin. Photo source: Viktor Orban @OFFICIALFACEBOOK

Imediat ce Ungaria a preluat președinția rotativă de șase luni a blocului, Orban a plecat la Moscova și Beijing.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor lua în considerare răspunsul la călătoriile premierului ungar Viktor Orban în Rusia și China și poziționarea țării sale cu privire la rolul UE în Ucraina, a declarat luni Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate Josep Borrell.

Ungaria a preluat președinția rotativă de șase luni a blocului în iulie, iar Orban s-a dus aproape imediat la Moscova și la Beijing, în ceea ce el a descris drept o „misiune de pace”, deși niciunul dintre partenerii săi din UE nu cunoștea acest lucru sau nu l-a autorizat să facă acest lucru.

„Vom discuta despre ceea ce s-a întâmplat și în privința luărilor de poziție ale guvernului ungar”, a spus Borrell, calificându-le drept „inacceptabile”.

Unii membri ai Uniunii doresc ca blocul să manifeste o atitudine mai fermă față de Budapesta.

Se menționează boicotarea sau prezența unui număr mai mic de miniștri la o întâlnire informală la Budapesta la sfârșitul lunii august, deși există diviziuni între țări cu privire la utilitatea unei astfel de mișcări.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat reporterilor la sosirea la Bruxelles că Borrell reprezintă politica externă a UE și că nu este surprinzător că turneul lui Orban i-a iritat pe mulți.

Ministrul de externe luxemburghez Xavier Bettel a declarat că va merge la o întâlnire informală la sfârșitul lunii august și a spus că este important să se continue dialogul cu Budapesta.

„A ignora sau a nu alege dialogul ar fi o greșeală”, a spus el.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei și liderul UE cu cele mai cordiale relații cu Putin, a blocat în repetate rânduri deciziile privind ajutorul militar acordat Ucrainei.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a criticat UE într-o postare pe rețelele de socializare înainte de întâlnirea de luni.

„Birocratia de politică externă de la Bruxelles și liderii unor țări UE scrâșnesc din dinți de săptămâni întregi cu privire la misiunea noastră de menținere a păcii, din frustrare/invidie după strategia lor eșuată”, a spus Szijjarto, adăugând că vizitele au deschis ușa pentru continuarea diplomației.

„Tot ce primim de la prietenii noștri de la Bruxelles și europeni este un boicot infantil și karate verbal”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel