UE a convenit cadrul legal pentru a ajuta Ucraina, ocolind blocada ungară. De săptămâna viitoare, UE va trimite bani din activele rusești înghețate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Miniștrii de externe ai statelor membre UE au convenit luni, la Luxemburg, asupra cadrului legal pentru utilizarea veniturilor  din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, ocolind blocada Ungariei, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell.

Șeful diplomației UE a vorbit despre suma totală de 2,5 miliarde de euro pentru acest an în cazul veniturilor provenite din activele ruse înghețate.

Borrell a spus că UE a găsit o cale de ocolire a blocadei ungare și că va trimite 1,4 miliarde de euro din veniturile înghețate încă de săptămâna viitoare pentru a ajuta Ucraina cu arme și muniții.

Prima parte din banii destinați ajutorului militar pentru țara care rezistă agresiunii armate rusești, ar trebui să meargă la Kiev săptămâna viitoare.

Plățile au fost blocate de Ungaria până acum, dar conform analizelor avocaților din cadrul Consiliului UE, Budapesta nu poate opri trimiterea de bani.

„Din punct de vedere juridic, întrucât un stat membru nu a participat la decizia privind utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate, nu are dreptul să participe la stabilirea în ce scopuri vor fi utilizate aceste fonduri. Acum vom accelera lucrările fără blocaje”, a spus Borrell.

 

O posibilă schemă

 

În ceea ce privește debursarea fondurilor de la Facilitatea europeană pentru pace (EPF), Ungaria continuă să blocheze 6,6 miliarde de euro ajutoare pentru Ucraina și poate face acest lucru deoarece decizia necesită consensul tuturor statelor membre.

Potrivit unor surse, veniturile din activele rusești înghețate ar urma să fie transmise unor state membre UE, care ar cumpăra apoi ceea ce are nevoie Ucraina și i-ar livra.

Cam 90% din veniturile din activele ruse urmează să fie utilizate pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace (EPF), restul de zece procente ar trebui să fie transferate la bugetul UE și utilizate la reconstrucția Ucrainei.

Amintim că zilele trecute, un grup de zece experți juridici în drept internațional din întreaga lume, într-o scrisoare trimisă grupului G7, a dat undă verde utilizării bunurilor rusești confiscate pentru reconstruirea Ucrainei, potrivit Bloomberg.

Experții juridici au sfătuit statele să transfere activele rusești către un mecanism internațional din jurisdicția lor, care ar putea apoi aloca activele înghețate pentru a sprijini programele de atenuare a daunelor și pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască.

Așa cum relata și DefenseRomania, Estonia este prima din lume sparge gheața în acest domeniu, după ce a înaintat Parlamentului un proiect de lege care să permită utilizarea activelor rusești pentru reconstrucția Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel