Borrell: Am delegat prea mult timp securitatea noastră Statelor Unite, Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria apărare

Cristian Soare |
Data publicării:
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.

Europa trebuie să își asume "responsabilitatea strategică" și să devină capabilă să își apere singură continentul într-un timp foarte scurt pentru a avea mijloacele de a descuraja în mod eficient orice agresor. Aceasta este ceea ce insistă Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

În noua sa carte, "Europa între două războaie", șeful diplomației europene scrie că Uniunea Europeană are nevoie de o "schimbare de paradigmă în ceea ce privește apărarea europeană": "Am delegat prea mult timp securitatea noastră Statelor Unite, iar în ultimii 30 de ani, de la căderea Zidului Berlinului, am îngăduit o dezarmare discretă".

După cum a relatat "Vocea Americii", Congresul SUA nu a aprobat de mai multe luni fondurile pentru a ajuta aliații SUA, inclusiv Ucraina, Israel și Taiwan. Proiectul de lege adoptat în Senat în februarie, promovat de congresmenii democrați și de administrația președintelui Joe Biden, nu este supus votului președintelui republican Mike Johnson, în parte din cauza opoziției unui grup de membri conservatori ai partidului său.

Borrell notează că sistemul economic european existent a funcționat bine pe timp de pace, dar acum, din cauza războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, care, dacă independența Ucrainei va fi distrusă, nu se va opri aici și va continua, sunt necesare schimbări. "Având în vedere că implicarea Americii în Europa devine tot mai puțin sigură, acest război reprezintă o amenințare la adresa existenței UE", a subliniat Borrell.

Ca să recapitulăm, experții cred că, dacă armata lui Putin va câștiga Ucraina, ar putea merge mai departe, de exemplu, atacând statele baltice. Din acest motiv, analiștii sfătuiesc Occidentul și NATO să își schimbe poziția strategică anterioară de "apărare a Ucrainei" cu o politică de "înfrângere a Rusiei în Ucraina" și să furnizeze mijloacele adecvate pentru obținerea acestei victorii.

Potrivit șefului diplomației UE, nu este vorba despre "crearea unei armate europene", iar apărarea va rămâne "competența exclusivă" a țărilor UE. În schimb, este vorba de creșterea cheltuielilor la nivel național de la 1,7% din PIB în 2023 la peste 2% în 2023.

În plus, Borrell subliniază necesitatea de a consolida cooperarea în domeniul apărării în cadrul UE și importanța unui salt tehnologic la nivelul industriei de apărare.

"Una dintre principalele lecții învățate în timpul războiului din Ucraina este că superioritatea tehnologică este esențială. Mai ales atunci când te confrunți cu un inamic pentru care viețile nu valorează prea mult. Avem nevoie de propria noastră industrie de apărare pentru a ne satisface nevoile", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, adăugând: "Fiecare european ar trebui să înțeleagă că o apărare eficientă este o condiție prealabilă pentru supraviețuirea modelului nostru social, de mediu și democratic".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel