Bombardierele B-1B vor reveni individual la zbor, pe măsură ce inspecțiile și întreținerea sunt finalizate pentru fiecare aeronavă, se precizează într-un comunicat de presă din 7 mai al AFGSC.
Pe 8 aprilie, un avion B-1B a avut o problemă la pompa de supralimentare cu combustibil (carcasa unui filtru prezenta o gaură masivă), după ce a aterizat la Baza Aeriană Ellsworth din Dakota de Sud. Ca măsură de precauție, generalul Timothy Ray, a ordonat ca toate avioanele B-1B să fie verificate din punct de vedere tehnic.
Realizarea inspecției amănunțite în numai două săptămâni, de când aeronavele au fost reținute la sol, pare să fi fost un adevărat tur de forță, la mijloc fiind revenirea cât mai rapidă în stare operațională a celei mai mari flote de bombardiere strategice, formată din aproximativ 60 de aeronave, fiecare capabilă să transporte 56 tone de muniție (34 tone intern și 22 tone extern).
„Suntem mândri de eforturile uriașe ale echipelor de întreținere și ai partenerilor B-1 în identificarea, inspecția și remedierea oricăror probleme potențiale cu carcasa filtrului de combustibil B-1B”, a declarat generalul general Mark Weatherington, comandantul Forței 8 Aeriene, care este responsabil pentru bombardierele americane. „Avioanele sunt încă sigure pentru a zbura și suntem încrezători că această oprire a dus la o siguranță sporită în cadrul flotei B-1B.”
Defecțiunea recentă cu filtrul de combustibil nu pare legată de problemele structurale care, afectează aeronavele B-1B ”Lancer”, apreciază publicația Air Force Magazine. În acest an, vor fi retrase din activitate 17 aeronave de acest tip, datorită uzurii excesive în misiunile din Orientul Mijlociu.
Flota B-1B a mai fost reținută la sol, în urmă cu doi ani, pentru probleme la sistemul de catapultare. De asemenea, în 2018, același sistem de catapultare a determinat o altă interdicție la zbor a tuturor aeronavelor.
Flota aeriană americană de lovire la distanțe mari este compusă din bombardierele invizibile B-2, bombardierele B-1B Lancer, considerate ”coloana vertebrală” și venerabilele B-52H (ultimul dintre acestea fiind fabricat în 1962), care încă sunt în stare impecabilă de funcționare și au fost adaptate să folosească muniția modernă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News