Un bombardier B-2 a lansat cu succes o rachetă aer-sol de tipul JASSM-ER, cu rază lungă de acțiune.
Tradusă, abrevierea JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) reprezintă o rachetă de croazieră aer-sol care lovește ținte aflate la mare depărtare și este lansată de la o distanță sigură pentru bombardier - din afara razei de lovire a apărării antiaeriene. Cuvântul ”joint” – comun - se referă la faptul că racheta va intra în dotarea tuturor tipurilor de bombardiere strategice și avioane de luptă multirol, inclusiv F-35 și F-16.
Testul, unul de zbor, a avut loc în decembrie, dar Northrop Grumman – compania producătoare - și Forțele Aeriene americane (USAF) au făcut public evenimentul, pe 25 august.
Arma, ca și bombardierul B-2, este una din categoria stealth, fiind dificil de urmărit cu ajutorul radarelor
”Racheta JASSM-ER îmbunătățește și mai mult capacitatea B-2 de a lovi orice țintă, oriunde. Integrarea JASSM-ER permite livrarea unui activ puțin observabil, capabil să parcurgă distanțe mai mari decât predecesorul său”, a precizat Northrop Grumman, în comunicatul de presă privind testul.
Arma, cunoscută și sub denumirea de AGM-158B, este dezvoltată din versiunea inițială JASSM, la care a fost montat un motor mai performant și adăugat mai mult combustibil. În general, nu se fac fac publice distanțele de lovire ale rachetelor atinse în timpul testelor, dar se presupune că JASSM-ER depășește 1.000 de kilometri, în proiectul de bază fiind prevăzută o rază de acțiune de cel puțin 925 de km.
În noiembrie 2019, USAF au înlocuit racheta de croazieră cu misiune de lovitură nucleară AGM-86C/D (raza de acțiune nominală de 1.100 km), cu JASSM-ER.
Racheta a fost introdusă în serviciu în 2014, dar a fost inițial limitată la bombardierel B-1B . De atunci, a fost integrată și cu alte platforme, inclusiv cu F-15E Strike Eagle, care a atins capacitatea operațională deplină cu noua rachetă în 2018.
Potrivit Northrop Grumman, integrarea JASSM-ER pe bombardierul B-2 este una din cele trei capabilități avansate introduse pentru modernizarea aeronavei. Celelalte două sunt îmbunătățirea criptografică și un nou sistem de țintire asistată de radar (RATS).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News