SUA nu are o triadă nucleară activă constant. Amiral american: Bombardierele strategice să fie în stare de alertă nucleară permanentă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
B-52, sursă foto: US Air Force
B-52, sursă foto: US Air Force

În prezent, capacitatea de descurajare nucleară a SUA se bazează pe trei componente: rachete balistice intercontinentale sol-sol de tip Minuteman III, bombardiere strategice și 14 submarine nucleare din clasa Ohio [SSBN]. Cu toate acestea, toate trebuie modernizate în anii următori, ceea ce necesită în mod evident alocarea unor sume importante de bani. Dar, recent, amiralul american Charles Richard a atras atenţia că starea ''triadei nucleare'' americane lasă de dorit, iar Statele Unite deţin mai mult o ''diadă nucleară'', deoarece componenta aeriană – bombardierele strategie  – nu poate executa misiuni cu focoase nucleare.

Astfel, în ceea ce privește componenta oceanică, aceasta va putea deveni vârful de lance al triadei nucleare, începând cu 2030, când toate cele 12 noi submarine de clasă Columbia – cu capabilităţi nucleare – vor intra în dotarea US NAVY, al căror preț unitar este de aproximativ 5 miliarde de dolari. În același timp, dezvoltarea și achiziția noilor bombardiere B-21 Raider vor costa Forțelor Aeriene SUA în jur de 80 de miliarde de dolari pentru un total de 100 de unități construite.

În cele din urmă, cele 450 de rachete balistice Minuteman III - care au deja 50 de ani vechime - vor fi înlocuite ca parte a programului GSBD [Ground Based Strategic Deterrent], pentru care un prim contract de 13,5 miliarde de dolari a fost acordat companiei Northrop Grumman. Dar, potrivit unui proiect de lege, prezentat Congresului SUA în 2020, programul GSBD ar urma să valoreze 100 de miliarde de dolari – o cifră cu care mulţi oficial americani din Congres nu sunt de acord.

Armata SUA deţine o „triadă nucleară” formată din ICBM-uri, bombardiere și submarine cu rachete balistice, menită să descurajeze ţările care deţin arme nucleare şi care ar intenţiona să atace Statele Unite.

Acestea fiind spus, trebuie precizat că bombardierele B-2 „Spirit” și B-52H „Stratofortress” ale Forțelor Aeriene ale SUA nu mai furnizează în ’’starea de alertă nucleară permanentă’’ de la sfârșitul anilor 1990. Adică, în prezent, niciunul dintre aceste bombardiere nu este pregătit să decoleze la ordinul preşedintelui SUA, cu o bombă nucleară sau cu o rachetă cu focos nuclear la bord, într-o situaţie de criză care necesită folosirea unei astfel de arme.

Când bombardierele sunt în ''stare de alertă nucleară permanentă'', stau parcate pe pistă sau in hangare, gata să decoleze cu armele nucleare la bord. Astfel, amiralul american Charles Richard a declarat, în timpul unei audieri în faţa Senatului, că  Statele Unite și-au scos, după sfârșitul Războiului Rece, bombardierele din ’’starea de alertă nucleară permanentă’’, iar în prezent se bazează mai mult pe submarinele cu rachete balistice din clasa Columbia şi pe ICBM-urile Minuteman III.

Charles Richard a declarat în faţa Senatului, potrivit Defense News, că nimeni nu vrea să recunoască că Statele Unite nu au o ''triadă nuclară'' activa constant – în fiecare zi – ci mai degrabă au o ''diadă nuclară''.

"Dacă nu aveți [active n.a] rachetele balistice intercontinentale...sunteți complet dependenţi de submarine", a spus Charles Richard. 

Amiralul american le-a precizat membrilor Senatului că a luat deja legătura cu secretarul apărării Lloyd Austin pentru ai preciza că în aceste condiții ar fi de dorite ca bombardierele strategice să fie repuse în ’’starea de alertă nucleară permanentă’’.

Este de aşteptat ca administrația Biden să evalueze arsenalul nuclear al SUA ca parte a unei ample analize a posturii sale nucleare. Comentariile lui Richard vin în contextul în care mai mulţi oficiali americani susținut că Statele Unite își pot descuraja adversarii doar cu bombardierele și submarinele sale şi nu cu rachetele balistice intercontinentale sol-sol de tip Minuteman III.

Publicaţia Defense News susţine că o astfel de dezbatere ar putea amâna pentru o perioadă sau chiar anula, în cel mai rău caz, programul militar care trebuie să înlocuiască ICBM-urile Minuteman III, deoarece Departamentul Apărării se așteaptă ca efortul financiare pe care îl implică acest program, în prezent în curs de dezvoltare de către compania Northrop Grumman, să se ridice la peste 95 miliarde dolari.

Amiralul Richard s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva amânării programului GBSD, spunând inclusiv săptămâna acesta, în faţa Senatului, că Statele Unite nu pot descuraja China și Rusia cu „resturile războiului rece” și susținând că ICBM-urile Minuteman III sunt prea vechi pentru a putea fi integrate într-un program de modernizare care să duc la prelungirea duratei lor de viaţa operaţională.

„Am nevoie de sisteme de arme care să funcționeze în cele din urmă și să ajungă la țintă”, a spus el, precizând că ICBM-urile Minuteman III sunt din anii '70, iar SUA trebuie să le folosească împotriva amenințărilor până în anul 2030.

Amiralul Richard a lăsat să se înţeleagă că dacă SUA alege să prelungească durata de viaţă a ICBM-urile Minuteman III, dincolo de 2030, acestea nu vor răspunde nevoilor armatei americane, ne putând să facă faţă unor noi tipuri de ameninţări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel