Publicitate
Bombardierul, cu numărul de înregistrare 60-0013, a decolat de la Baza Aeriană Moron din Spania și a zburat peste Marea Mediterană, nordul Italiei, Marea Adriatică, Croația, Ungaria, România și, înainte de a ieși în Marea Neagră, lângă frontiera sudică a Regiunii Odesa din Ucraina.
The Mediterranean flight of nuclear-capable B-52H bomber (60-0013) from Barksdale AFB turned into a Black Sea mission crossing over Romania & loops off Bulgaria before heading back west. pic.twitter.com/TlnhqmgYhb
— Hans Kristensen (@nukestrat) May 24, 2021
În zona portului bulgar Burgas, bombardierul a evoluat în cercuri deasupra mării, după care a intrat pe cursul de întoarcere.
Pe timpul zborului efectuat în partea de vest a Mării Negre, avionul s-a aflat la distanțe cuprinse între 270 și 320 de kilometri de frontiera Federației Ruse.
Agenția Interfax nu a exclus posibilitatea ca la misiunea din Marea Neagră să fi participat, de fapt, două aeronave de tip B-52H. A doua dintre acestea însă a zburat cu transponderul oprit.
După cum a informat Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, pe 18 mai, la Baza Aeriană Moron din sud-vestul Spaniei, a sosit un grup operativ de bombardiere de tip B-52H din compunerea Aripii 2 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Barksdale (statul Louisiana).
Militarii americani au anunțat că, pe 19 mai, două avioane B-52H au zburat în Regiunea Baltică. Acestea au evoluat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice și deasupra capitalelor Lituaniei (Vilnius) și Letoniei (Riga). În Marea Baltică, bombardierele au fost însoțite de avioane de vânătoare aparținând Forțelor Aeriene ale Danemarcei și Poloniei.
“Misiunea grupului operativ de bombardiere demonstrează angajamentul SUA față de securitatea colectivă a NATO și contribuie la stabilitatea teatrului european”, a precizat atunci Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa.
Comentariul autorului: Cele patru bombardiere americane B-52H sosite pe 18 mai în Spania sunt aeronavele cu numerele de înregistrare 61-0012, 61-0015, 61-0013 și 61-0010. Acestea au întrebuințat indicativele radio MACE21, MACE22, MACE23 și MACE24.
În ceea ce privește misiunea îndeplinită în Regiunea Mării Negre din 24 mai, trebuie precizat faptul că aceasta a fost efectuată cu prudență, la o distanță sigură de frontierele Federației Ruse. În acest fel a fost evitată interceptarea aeronavelor de către avioanele de vânătoare rusești și nu s-a ajuns nici la o tensionare suplimentară a situației de securitate din regiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News