“Misiunea a fost o demonstrație a sprijinului SUA față de aliații și partenerii NATO, precum și validarea continuității angajamentului comun față de securitatea și stabilitatea globală”, se precizează în comunicatul de presă Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa.
Bombardierele au cooperat cu elemente aeriene și terestre, demonstrând capacitatea aliaților de a concentra cu rapiditate forțe care, în mod normal, sunt distribuite în întreaga zona de operații a NATO. Aeronavele americane au acționat ca parte a unei misiuni a Forței de Bombardament (Bomber Task Force – BTF), în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.
Bombardierele, care fac parte din Aripa 2 Bombardament staționată la Baza Aeriană Barksdale, Louisiana, au efectuat zborul transatlantic către Europa și înapoi cu sprijinul aeronavelor militare ale olandezilor, germanilor, italienilor și capabilităților SUA de realimentare aeriană.
Exercițiul NATO se desfășoară pe o perioadă de două săptămâni și implică mai mult de 50 de avioane din întreaga Alianță. Activitatea are un caracter defensiv, fiind planificată din timp și va contribui la asigurarea faptului că, forțele aeriene aliate sunt capabile să funcționeze eficient împreună.
Comentariul autorului: Bombardierele americane B-52 au participat pe 14 octombrie la faza finală a exercițiului multinațional “Joint Warrior 2020-2” desfășurat în Marea Nordului (04 – 15 octombrie), în zona coastei de nord-vest a Scoției. La exercițiu, participă 6000 de militari, 81 de avioane, 28 de nave și două submarine din 13 țări (Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie și SUA).
În exercițiu, este implicat și portavionul britanic Queen Elizabeth, care a condus un grup de lovire aeriană. La bordul navei se află avioane multirol F-35 britanice și infanteriști marini americani.
În aceeași zi cu misiunea celor două aeronave americane B-52, două bombardiere strategice rusești Tu-160 au executat un zbor deasupra Mării Nordului, care, cel mai probabil, au simulat lovirea unei grupări navale inamice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News