Bombardiere rusești Tu-22 s-au apropiat la doar câțiva kilometri de România. Rușii au lovit din zona Insulei Șerpilor în sudul Ucrainei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Comandamentul aerian “Sud” din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că, în timpul nopții de 24.08.2024, bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au lovit infrastructura de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.

Aeronavele Aviației cu rază lungă de acțiune aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au întrebuințat în acest scop patru rachete de croazieră Kh-22.

Insula Șerpilor se află la aproximativ 45 de kilometri de România. 

În același timp, trupele ruse au atacat și obiective din regiunea Herson, folosind bombe de aviație cu module universale de planare și corecție.

Cu o zi înainte, pe 23 august, apărarea antiaeriană din sudul Ucrainei a distrus cinci drone de cercetare, respectiv două ZALA și câte una Supercam, Orlan-10 și Merlin, precum și două drone de atac Lancet.

Comentariul autorului: Deși oficialii militari ucraineni nu au precizat acest lucru, probabil că cele patru rachete Kh-22 lansate de bombardierele Tu-22M3 nu au fost interceptate de mijloacele de apărare antiaeriană.

Partea ucraineană a recunoscut de curând faptul că nu are cu ce să intercepteze rachetele Iskander-M/KN-23, Kh-22 și Kh-25, precum și pe cele de tip S-300/S-400.

Dintr-o statistică recentă prezentată de comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, general colonel Alexander Syrsky, rezultă faptul că rata de interceptare a rachetelor de croazieră Kh-22 este cea mai mică dintre toate tipurile de rachete rusești lansate asupra teritoriului ucrainean, respectiv de 0,55%.

 

De la începutul invaziei pe scară largă bombardierele Tu-22M3 ale Rusiei au lansat 362 de rachete Kh-22 asupra Ucrainei

 

2. Bombardie... (bombardiere_strategice_tu_22_94820500.jpg)

Bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune de Tu-22M3. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării

De la începutul conflictului din februarie 2022 și până în prezent, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au lansat asupra unor ținte din Ucraina 362 de rachete Kh-22. Dintre acestea au fost interceptate doar două unități.

În ceea ce privește Insula Șerpilor, trebuie precizat faptul că de la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, părțile au preluat în mod alternativ controlul asupra acesteia. În ultima perioadă, nici Rusia și nici Ucraina nu au mai revendicat controlul asupra insulei, care, deși este importantă din punct de vedere strategic, nu poate fi deținută decât cu pierderi semnificative, având în vedere expunerea acesteia.

După câte se pare, chiar și în aceste condiții, militarii ucraineni au încercat să restaureze infrastructura de pe insulă. Acest proces însă a fost monitorizat de trupele ruse, care au lovit obiectivele ucrainene, imediat ce acestea au început să prindă contur. 

CITEȘTE ȘI: Cum ar reacționa România dacă fregate ruse ar intra în apele maritime câștigate în procesul cu Ucraina? Rusia trasează noi granițe dacă Ucraina cade

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel