Bombardarea Serbiei. Armata Chinei spune că nu va permite să se repete ceea ce s-a întâmplat în Iugoslavia în 1999

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

„Armata de Eliberare a Poporului nu va permite niciodată ca istoria să se repete”. O spune, chiar de la Belgrad, ministrul Apărării de la Beijing, în contextul comemorării a 22 de ani de la bombartamentele NATO asupra Iugoslaviei.

Wei Fenghe, cel care conduce ministerul Apărării din China, în urmă cu două zile, a fost prezent la Belgrad pentru a comemora bombardamentele împotriva Iugoslaviei.

Înaltul diplomat al regimului comunist de la Beijing s-a întâlnit în vizita sa și cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Fenghe le-a adus un omagiu și celor care au pierit în bombardamentele asupra Ambasadei Chinei de la Belgrad în 1999, un episod care a stârnit la vremea respectivă un scandal imens, asta după ce avioanele americane, dintr-o eroare, au bombardat Ambasada Chinei la Belgrad.

Oficialul chinez, citat de Global Times, a dat asigurări că Armata Chinei nu va mai permite niciodată ca asemenea evenimente să se repete și a mai adăugat că țara sa e capabilă și hotărâtă să își apere suveranitatea, securitate și interesele oriunde în lume.

1. Wei Fenghe... (wei-fenghe-si-aleksandar-vucic_15499200.jpeg)

Wei Fenghe, ministrul Apărării de la Beijing, și Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing via Global Times

 

Avioanele americane au bombardat Ambasada Chinei la Belgrad dintr-o eroare. Un accident tragic în care trei persoane au murit

 

Wei Fenghe se află într-un turneu în Europa, unde va vizita Ungaria, Serbia, Grecia și Macedonia de Nord, până la 31 martie. Analiștii văd turneul ca pe un răspuns al Beijingului la vizite ale oficialilor NATO în Marea Chinei de Sud.

În ceea ce privește bombardarea Ambasadei Chinei de la Belgrad, aceasta a avut loc pe 7 mai 1999  în timpul operațiunii Allied Forces (n.a. - operațiunea NATO de a bombarda Iugoslavia după ce Serbia a fost proclamată stat agresor în urma catastrofei umanitare din Kosovo).

Au fost uciși trei jurnaliști chinezi iar incidentul a provocat o reacție foarte dură a Chinei, Beijingul acuzând un „atac barbar”. Washingtonul a spus că totul s-a petrecut dintr-o eroare, intenția SUA fiind să bombardeze o facilitate militară de pe aceeași stradă, dar coordonatele au fost greșite. Ulterior, președintele american Bill Clinton și-a cerut scuze public în numele SUA pentru bombardarea Ambasadei Chinei la Belgrad. Clinton a reiterat faptul că nefericitul incident a fost un accident.

CITEȘTE ȘI: Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO

De precizat că Serbia își mărește dependența militară de China și mai ales Federația Rusă. În privinţa echipamentelor militare Serbia se bazează în continuare în cea mai mare măsură pe Rusia, de unde a achiziţionat în ultimii ani avioane MiG-29 şi alte arme, printre care elicoptere de luptă MI-35 şi sisteme antiaeriene Panţîr.

Totodată, Serbia este și prima țară din Europa care operează drone de atac CH-92A chinezeşti. Belgradul a primit UAV-urile anul trecut. În anul 2018, adjunctul ministrului sârb al apărării, Nenad Miloradovic, a declarat pentru prima dată ca Serbia va achiziţiona din China arme sofisticate și tehnologie militară de ultimă generaţie, pe care aproape nicio țară din regiune nu le are.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel