Bomba intactă din nisip (Foto). Cum o bombă de ultimă generație StormBreaker a SUA nu a explodat iar acum e în mâinile unei puteri militare rivale

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-15EX Eagle II, echipat cu o bombă de ultimă generație StormBreaker. Photo source: Raytheon RTX
F-15EX Eagle II, echipat cu o bombă de ultimă generație StormBreaker. Photo source: Raytheon RTX

O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.

Mai exact, în nisipul din Yemen, stat împotriva căruia americanii au lansat o campanie aeriană. Avioanele de luptă ale Marinei americane se pare că utilizează împotriva rebelilor houthi bombe de precizie de ultimă generație StormBreaker. 

Însă o imagine cu ceea ce părea a fi o bombă americană neexplodată, parțial îngropată în nisip, a început să circule  pe rețelele sociale. Conturile de informații open-source au geolocalizat imaginea în guvernoratul Shabwah din sudul Yemenului.

2. Bombă de u... (captura-de-ecran-2025-04-28-122451_20605600.png)

Bombă de ultimă generație StormBreaker, găsită intactă în deșertul din Yemen. Photo source: Open sources social media via War Zone

Experții mai multor publicații, inclusiv War Zone, s-au pronunțat ca fiind o bombă StormBreaker. De asemenea,Trevor Ball, fost tehnician EOD în armata SUA, a identificat muniția ca fiind GBU-53/B StormBreaker, o bombă relativ nouă în arsenalul american. El a declarat pentru Business Insider că descoperirea bombei, aparent complet intactă, scoate în evidență o problemă: Aceasta ar putea ajunge în mâinile greșite. Adică iraniene. Amintim că rebelii houthi sunt de fapt o grupre proxy a Iranului.

Imaginea aparentă cu StormBreaker pare să fie cea mai clară dovadă că SUA folosesc această armă împotriva rebelilor Houthi. Faptul că muniția este complet intactă sugerează că nu a fost distrusă de sistemele de apărare antiaeriană.

Trevor Ball a explicat că, deși bomba StormBreaker a fost descoperită într-o zonă din Yemen care nu se află sub controlul rebelilor Houthilor, riscul ca muniția neexplodată să ajungă în mâinile acestora e uriaș. Și, de acolo, desigur în Iran. Fostul oficial US Army spune că bomba are cu siguranță componente clasificate.

„Cu cât scara loviturilor aeriene și a utilizării acestor arme este mai mare, cu atât riscul crește”, a adăugat Ball, menționând că același risc se aplică și rachetei AGM-158, utilizată de SUA împotriva rebelilor Houthi.

3. Bombă Stor... (f_15_e_stormbreaker_73444500.jpg)

Bombă StormBreaker integrată pe un F-15 american

Potrivit producătorului Raytheon, StormBreaker este o bombă glisoare de aproximativ 91 de kilograme, destinată executării cu precizie a lovirilor de pe aeronavele de generațiile a 4-a și a 5-a asupra țintelor terestre staționare sau în mișcare, în condiții meteorologice nefavorabile, la distanțe de până la 72 de kilometri.

Caracteristica principală a bombei este că acceptă, de la entitățile din rețea autorizate, să fie redirecționată în timpul zborului, primește actualizări de la acestea și le oferă feedback privind setarea sa curentă pentru angajarea țintei.

StormBreaker este  echipată cu un cap de căutare cu trei module, respectiv un radar pe unde milimetrice (pentru a limita influența condițiilor meteo asupra detecției și urmăririi țintei), un modul de lucru în infraroșu (pentru separarea și clasificarea performantă a țintei) și un laser semiactiv (pentru obținerea unei flexibilități operaționale maxime).

Bomba poate fi integrată pe mai multe avioane, inclusiv F/A-18E/F Super Hornet folosite de Marina americană pe portavioane.

 

Un incident deosebit de grav a avut loc în 2011 când iranienii au capturat o dronă americană RQ-170 Sentinel

 

Trebuie precizat că Iranul are o întreagă experiență în a identifica, prelua și copia armament american. 

În 2022, iranienii au capturat pentru scurt timp o dronă navală a US Navy, provoacă îngrijorări la Washington, incident despre care DefenseRomania a scris la vremea respectivă. Vehiculul fără pilot a fost recuperat după o operațiune ca la carte a americanilor. După capturarea dronei, un elicopter și o navă de patrulare ale US Navy au interceptat nava iraniană, care s-a predat fără a opune rezistență.

Iranul are o serie lungă de astfel de acțiuni, tentativele de capturare a tehnologiei americane fiind una din strategiile cele mai folosite de iranieni.

De departe cel mai grav incident a avut loc în 2011. Atunci, pe 5 decembrie 2011, o dronă RQ-170 Sentinel a fost capturată de forțele iraniene. 

3. Drona RQ-1... (rq-170-sentinel-ayatollah-ali-khamenei_52990400.jpg)

Drona RQ-170 Sentinei americană capturată de iranieni și prezentată ayatollahului Ali Khamenei. Foto: Defense News via AFP și sit-ul oficial al guvernului iranian

UAV-ul zbura în apropierea orașului Kashmar din nord-estul țării și a fost capturat de către o unitate iraniană specializată în război cibernetic după ce iranienii au preluat controlul software-ului dronei. Guvernul de la Teheran a anunțat că după ce sistemele dronei au fost deturnate și s-a preluat controlul UAV-ului, aeronava fără pilot a aterizat în siguranță.

Inițial SUA au negat incident, dar mai apoi președintele Barak Obama a fost nevoit să recunoască capturarea dronei americane, iranienii publicând și fotografii cu captura. Washingtonul a cerut returnarea dronei, lucru care nu s-a întâmplat.

Iranienii au studiat și folosit tehnologia dronei capturate RQ-170 Sentinel pentru dezvoltarea propriilor UAV-uri.

CITEȘTE ȘI: Premieră în SUA: O escadrilă de F-15, dotată cu bomba de ultimă generație StormBreaker. Urmează integrarea pe F-35 și F/A-18E/F

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel