Ucraina își dezvoltă propria bombă de aviație cu rază lungă de acțiune (Foto/Video): Primul test a fost efectuat de pe un bombardier Su-24

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene Ucrainene testează un echivalent intern al kitului rusesc UMPK, ataşat bombelor FAB-500, permițând aeronavelor ucrainene să efectueze bombardamente cu rază lungă de acțiune asupra facilitaţilor militare ruse. În special, acest tip neidentificat de bombă aeriană ghidată are o componentă în secțiunea cozii care seamănă fie cu un propulsor cu combustibil solid, fie cu un motor turboreactor, ceea ce, teoretic, ar putea extinde semnificativ raza de acțiune a utilizării sale, în special sub amenințarea constantă a sistemelor rusești de apărare aeriană.

 

Un material video publicat la sfârșitul săptămânii pe canalul neoficial de Telegram @UkrAirForce și repostat pe X / Twitter arată un bombardier ucrainean Su-24 (NATO: Fencer) care transportă ceea ce pare a fi un nou tip de muniție ghidată lansată din aer. Se pare că videoclipul a fost filmat undeva în luna august.

Youtube video image

În postare se precizează că Su-24, cu numărul de înregistrare „White 09”, aparține Brigăzii a 7-a de Aviație Tactică din Ucraina și că imaginile au fost filmate de pe un avion de vânătoare-interceptor cu două locuri Su-27UB (NATO: Flanker-C) din cadrul Brigăzii 831 de Aviație Tactică, potrivit Kyiv Post.

Defense Express a analizat anterior într-un articol de ce simpla copiere a kitului UMPK-ului rusesc pentru bombele FAB nu ar funcționa pentru Ucraina și de ce a trebuit să fie dezvoltat un sistem echivalent separat. Răspunsul se află în condițiile specifice în care operează aviația ucraineană pe parcursul desfăşurării războiului împotriva Rusiei.

Bombă FAB-3000, imediat după lansarea ei de către un Su-34 rus; Photo source: Screenshot Ministerul Apărării din Rusia via The Aviationist.

Cu toate acestea, în acest caz, întrebarea cu privire la configurația și istoria dezvoltării acestei muniții pentru avionul Su-24M, care a fost prezentată mai sus, capătă și mai multă importanță, deoarece ar putea exista cel puțin trei ipoteze de bază în această poveste.

Un bombardier tactic ucrainean Sukhoi Su-24 (NATO: Fencer) are fixat pe un pilon sub aripă un prototip de muniție ghidată. Sursa foto: Screenshot Telegram @UkrAirForce.

Primul scenariu este că inginerii ucraineni au proiectat această bombă aeriană ghidată ca un echivalent al UMPK-ului rusesc. De asemenea, este important de remarcat faptul că dezvoltarea acestei muniții rusești ghidate a inclus patru versiuni diferite, dintre care una presupunea instalarea unui propulsor cu combustibil solid pentru a crește raza de acțiune la 115 kilometri.

Al doilea scenariu este că inginerii ucraineni ar fi putut opta pentru crearea unei muniții de aviație mai complexe, care să servească drept omolog indirect al muniției franceze AASM Hammer.

Faptul că această muniție seamănă vizibil cu armamentul francez Armement Air-Sol Modulaire Highly Agile Modular Munition Extended Range (AASM Hammer) nu este probabil o coincidență, deoarece Forțele aeriene ucrainene au primit un număr de astfel de muniții, precum și omologul lor american Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER).

Al treilea scenariu - și merită menționat - se referă la un raport din iulie 2024 care afirmă că SUA dezvoltă pentru Ucraina bomba-rachetă ERAM cu o rază de acțiune de 463 km. Detaliile proiectului rămân extrem de puține: contractul de dezvoltare a fost atribuit în ianuarie 2024, producția de masă fiind planificată să înceapă în 24 de luni, cu o capacitate de producție anticipată de până la 1.000 de unități pe an.

De asemenea, trebuie menţionat ca Ucraina a testat cu succes rachete balistice fabricate de propria industrie de apărare.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat reporterilor la Kiev că testul a fost un succes, dar nu a oferit detalii. Ucraina a fost dependentă de țările occidentale pentru rachete balistice cu rază lungă de acțiune în lupta să împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, astfel încât întrebarea aici este dacă producerea acestor rachete în Ucraina ar putea face o diferență în război. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel