Securitatea României, garantată și de o industrie autohtonă de apărare mai puternică. Bolojan nu exclude nici creșterea prezenței militare Aliate în Flancul de Est

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari francezi și militari români,din Grupul de luptă NATO de la Cincu / facebook
Militari francezi și militari români,din Grupul de luptă NATO de la Cincu / facebook

România are nevoie investiții în industria de apărare, iar președintele interimar Ilie Bolojan a explicat că formatele de lucru au început deja să funcționeze.

România încearcă să crească nivelul de implicare a industriei românești de apărare, în contextul recentelor evoluții generate de planul de reînarmare a Europei, redenumit ”Readiness 2030”.

Aflat la reuniunea de la Paris, președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat înființarea unui grup de lucru la care participă instituțiile cap de filă în domeniul industriei de apărare. E vorba de spre Ministerul Economiei, MApN și de structurile relevante din cadrul Guvernului. 

”Trebuie să vedem care sunt capacitățile noastre pe care să le putem integra în lanțul valoric al industriei (europene) de apărare. Trebuie să vedem care e disponibilitatea inclusiv din partea companiilor private românești, astfel încât pe teritoriul țării noastre să se producă un număr cât mai mare din componentele pe care le vom achiziționa”, a explicat președintele României.

Bolojan a precizat că, aceste proiecte nu doar că sunt investiții în economia românească, creșterea locurilor de muncă sau transfer de tehnologie, dar vor fi un vector important în creșterea capacității de apărare a României.

”Concluzia reuniunii de astăzi a fost de acțiune unitară, de angajament pe securitate și de acțiune coordonată împreună cu Statele Unite ale Americii”, arată Bolojan.

De asemenea, Ilie Bolojan a mai arătat că România își dorește o cooperare cu Ucraina, inclusiv la nivelul industriilor de apărare. Parteneriatul va fi îndreptat atât spre reconstruirea economică a țării vecine, dar va folosi și experiența uriașă pe care industria militară ucraineană a căpătat-o în acești ani de război.

”Asta înseamnă echipamente, parteneriate, dar nu doar într-un singur sens. Ucraina astăzi, având acest conflict, a reușit să-și formeze o industrie de apărare care are niște capabilități ce pot fi preluate de țările europene”.

 

Planuri pentru Flancul Estic. Mai multe trupe NATO în România?

 

Toate planurile pe care NATO le-a pregătit pentru această zonă trebuie să continuie și s-a confirmat că tot planul de activități pentru anul acesta va fi derulat în mod normal.

Bolojan a explicat și că am putea vedea o creștere a numărului de militari NATO care vor fi dislocați în Flancul Estic.

Deși președintele nu a precizat dacă România va fi printre țările care vor găzdui trupe suplimentare, este de așteptat ca țara noastră să fie unul dintre punctele din Flancul Estic care vor fi consolidate, în cazul în care se va lua o decizie de creștere a prezenței militare NATO în regiune. 

”Este posibil ca în perioada următoare să se discute și despre o creștere numerică a forțelor NATO de pe Flancul Estic, dar decizia se va lua după summitul NATO din iunie”, a clarificat Ilie Bolojan.

Referitor la Exercițiul "Dacian Spring", președintele Bolojan a declarat că este foarte probabil că se va organiza în toamnă, însă acest lucru nu este cert.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel